równanie cyklometryczne
Vizer: Mam jedno pytanie do równania:
tg(2arctg3x)=sqrt3
| | √3 | |
Rozwiązując to wyszło mi x= |
| . Wklepując to do wolframa wskazuje, że jest jeszcze jeden |
| | 9 | |
pierwiastek. Ale coś mi nie wychodzi z obliczeń. Byłby ktoś w stanie pomóc?
19 paź 23:11
Trivial:
tg(2...) =
√3
Używamy wzoru na tangens sumy:
| | tg(...) + tg(...) | | tg(...) | |
tg(2...) = tg(... + ...) = |
| = 2 |
| |
| | 1−tg(...)*tg(...) | | 1−tg2(...) | |
| | π | | π | |
tg(...) = tg(arctg(3x)) = 3x. ← założenie: 3x∊(− |
| , + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
...
21 paź 23:10
Vizer: Dzięki bardzo, bo ja to zrobiłem chyba źle, a mianowicie:
2arctg3x=2y
tg2y=
√3
Ale jak widać to jest źle, bo w Twoim rozwiązaniu jest x
2 co chyba będzie oznaczać dwa
rozwiązania. Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu i pokazanie metody
21 paź 23:17
Trivial: Twoja metoda też jest OK. Wolfram nie ma racji.
21 paź 23:19
Vizer: Nie chyba się nie myli mi wyszedł jeden pierwiastek, rozwiązując Twoje wyszło mi 2.
21 paź 23:25
Trivial: Uwzględnij przedział iksów.

Tamto odpadnie.
21 paź 23:26
Vizer: a arctgx nie ma dziedziny zbioru rzeczywistego?
21 paź 23:29
Trivial: Ooo
oo 
No tak, ma. Pomyliło mi się z sytuacją odwrotną: arctg(tg(...))
21 paź 23:31
Vizer: No to musiałem zgubić rozwiązanie po drodze, czyli wykonałem operację niezgodną przy
rozwiązywaniu równań trygonometrycznych.
21 paź 23:34
Trivial: y = ...
A potem wybierasz możliwości z odpowiednich przedziałów (dla k=−1 też OK).
21 paź 23:36
Vizer: No to Twoja metoda jest lepsza, bo nie umiałbym tego ładnie zapisywać
3x= i nie wiem jak dalej zapisać

Zresztą nie wiem czy dobrze jest też ta linijka wyżej.
21 paź 23:41
Trivial:
| | π | | π | |
Trzeba wybrać wszystkie y z przedziału (− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
I teraz rozwiązać osobno.
21 paź 23:45
Vizer: O ja fakt racja

Dzięki wielkie

Jestem Ci dłużny już wiele browców...
21 paź 23:49
Trivial:
21 paź 23:53
Vizer: Trivial jak daleko od Krakowa mieszkasz?
21 paź 23:53
Trivial: Daleko. 250 km.
21 paź 23:56
Vizer: O ja to leżymy na tym samym okręgu o promieniu 250km, bo ja z Przemyśla.
21 paź 23:57
Trivial: To Ty prawie z Ukrainy jedziesz.
22 paź 00:00
Vizer: Masz szczęście, że powiedziałeś prawie

, bo już mam dość tłumaczenia ludziom, że to miasto
jest w Polsce...
22 paź 00:02