Podobieństwo trójkątów
Kuba: W trójkącie równoramiennym ABC, podstawa AB ma długość 10cm. Odcinek AD jest wysokością tego
trójkąta. Wiedząc że DB=6cm, oblicz obwód trójkąta ABC.
Wyliczyłem odcinek AD=8 z pitagorasa, oraz określiłem podobieństwo trójkątów CEB oraz ADB.
Patrzyłem na wynik zadania na innej stronie, który wynosił 26. Jednak jakoś mi to nie pasuje,
ponieważ dopasowując trójkąty CEB oraz ADB wg. skali 5/6 wychodzi mi wynik odcinka CB= 8,(3).
Pomożecie?
2 paź 23:33
2 paź 23:46
Kuba: Czyli najwyraźniej ktoś się mylił z tymi 26cm ... Dzięki za pomoc
3 paź 00:05