Ułamki zwykłe i dziesiętne . Oblicz.
Anna:
a ) 0,2+ 34 =
b) 13 − 0,1 =
c) 12 + 0,308 =
d) 2,71 − 25 =
e) 14 x0,4 =
f) 27 x 0,3 =
g) 1 34 : 0,1 =
h) 0,6 : 34 =
5 paź 16:59
Anna:
a ) 0,2+ 34 = b) 13 − 0,1 = c) 12 + 0,308 = d) 2,71 − 25 = e) 14 x0,4 = f) 27 x 0,3 = g) 1 34 :
0,1 = h) 0,6 : 34 =
5 paź 17:00
tim: Zamień dziesiętne na zwykle
np. = 0,2 = 2/10
0,1 = 1/10
0,308 = 308 / 1000
Doprowadź do wspólnego mianownika i oblicz.
5 paź 17:01
Anna: Prosze o rozwiązanie tego zadania .
5 paź 17:09
tim: Spróbuj, na pewno potrafisz, a która klasa?
5 paź 17:11
Anna: Sama nie dam rady bo nie pamietam ,skonczyłam szkołe chyba ze 20 lat temu .To zadanie dla syna
który jest w 6 klasie .
5 paź 17:13
tim: 0,2 = 2/10
3/4 = 3/4
2/10 + 3/4 = 1/5 + 3/4 = 4/20 + 15/20 = 19/20
lub
0,2 = 0,2
3/4 = 0,75
0,2 + 0,75 = 0,95
1/3 = 1/3
0,1 = 1/10
1/3 − 1/10 = 10/30 − 3/30 = 7/30
1/2 = 0,5
0,308 = 0,308
0,5 + 0,308 = 0,808
2,71 = 2,71
2/5 = 4/10 = 0,4
2,71 − 0,40 = 2,31
1/4 = 1/4
0,4 = 4/10 = 2/5
1/4 * 2/5 = (1 * 2)/(4 * 5) = 2/20 = 1/10
2/7 = 2/7
0,3 = 3/10
2/7 * 3/10 = 6/70 = 3/35
1 3/4 = 7/4
0,1 = 1/10
7/4 : 1/10 = 7/4 * 10/1 = 70/4 = 17,5 = 17 1/2
0,6 = 6/10 = 3/5
3/4 = 3/4
3/5 : 3/4 = 3/5 * 4/3 = 4/5
5 paź 17:18
Anna: Dziekuje

widze ze miałam wszystko zle

Pozdrawiam
5 paź 17:23
tim: Jak źle? Dlaczego?
5 paź 17:25
Anna: Chodzi mi o to ze sama próbowałam i widze ze chyba zle to robiłam .
5 paź 17:27
tim: Podstawowe cztery działania.
Do wspólnego mianownika:
Mnożymy:
Dzielimy (mnożymy przez odwrotność)
| 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 4 | | 3 | | 1 | | 3 | |
5 paź 17:28
Anna:
To są pierwsze dwa przykłady jakie ja zrobiłam

a 0,2 + 3/4 = 0,2 + 0,75 = 0,95
b 1/3 − 0,1 = 1/3 − 1/19 = 10/30 −3/30 = 7/30
5 paź 17:31
tim: I ślicznie
5 paź 17:34
Anna:
Dobrze

Jesli tak to moze zrobimy resztę a Ty nam sprawdzisz ,ok?
5 paź 17:36
Anna:
c 1/2 + 0,308 = 0,5+0308 = 0,808
d 2,71 − 2/5 = 2 71/100 − 2/5 = 2 71 /100 − 40/100 = 2 31/ 100
e 1/4 x 0,4 = 0,25 x 0,4 = 0,1
f 2/7 x 0,3 = 2/7 x 3/10 = 3/35
g 1 3/4 : 0,1 = 7/4 x 1/10 = 7/4 x 10/1 = 70/4 = 17 2/4
h 0,6 : 3/4 = 6/10 : 3/4 = 6/10 x 4/3 = 8/10 = 0,8
5 paź 17:50
tim: e) Chyba na kalkulatorze
5 paź 17:59
tim: Wszystko dobrze, są takie same wyniki jak u mnie.
5 paź 17:59
Anna:
Ale ogólnie dobrze
5 paź 18:01
ania: 21/3:0,8
22 mar 20:15
Elwira: Oblicz: 1,2 : 0,02, 0,71 : 25
10 kwi 16:47
Pati: 2,17+0,22
5 wrz 15:21
szymon: 5/12=1i2/3
17 wrz 18:09
robi: 4,67−(3 5/6−1/3)=
18 wrz 20:57
kinga: 2 5/6 : 3,4
24 wrz 14:36
kinga:
26 wrz 12:54
Mateusz:
Nie umiecie zakładać nowych tematów
| | 5 | | 4 | |
2 |
| :3 |
| pozbądz sie liczb mieszanych bo takie teraz masz (mam nadzieje ze wiesz jak |
| | 6 | | 10 | |
to zrobic) i podstawa wykonywania działan na ułamkach:
| a | | c | | a | | d | | a*d | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| b | | d | | b | | c | | b*c | |
b and c≠0
26 wrz 13:28
nwm: thx
28 wrz 17:38
nwm: Nauczyliście mnie tego

Dziękuje
28 wrz 17:39
Gabi: siemka

jestem teraz w klasie 6 i mam miec jutro sesje z plusem XD z ułamków dziesietnych i
zwykłych pamiętacie może , jakie wy mieliście sprawdziany ? jak tak dajcie stronke albo
napiszcie

dziękóje za wszystkie odpowiedzi .. ja myśle ,że umiem no ale wiecie chce mieć
pewnośc wogule podajcie jakieś stronki , gdzie można sie uczyć matmy to dzieki za wszystkie
odpowiedzi
PS. sorki za błędy ale się śpiesze
3 paź 18:22
Gabi: PS. jakbyście mogli napiszcie jak najszybciej
3 paź 18:23