Logarytm
Handi: x
2log3x−32logx =
√10
| | 3 | |
Tam jest x do potęgi 2log3x− |
| logx=√10 |
| | 2 | |
16 sie 23:01
robinka: x2log3x−1,5logx = √10 tak wygląda to równanie ?
16 sie 23:07
Godzio:
w odpowiedzi masz takie "dziadowskie wyniki" ? bo niby coś wyszło ale takie koślawe
16 sie 23:10
Eta:
odp: x= 10 v x= 0,1
16 sie 23:11
Godzio:
x
logx(2log2x − 3/2) =
√10
x
logx(2log2x − 3/2) = x
logx√10 x ≠ 1, x > 0
| | 3 | |
logx(2log2x − |
| ) = logx√10 |
| | 2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | |
| * (2log2x − |
| ) = |
| logx10 |
| logx10 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
2log2x − |
| = |
| logx210 / * 2 |
| | 2 | | 2 | |
log
2x
2 − 3 = log
x210
| | 2 | |
( |
| )2 − 3 = logx210 |
| | logx10 | |
4 − 3log
x210 = log
x410 −−−− log
x210 = t
4 − 3t = t
2
t
2 + 3t − 4 = 0
(t + 4)(t − 1) = 0
t = −4 − odpada bo t ≥ 0
t = 1
log
x210 = 1
log
x10 = 1 v log
x10 = −1
x = 10 v x = 0,1
Dobra znalazłem błąd i wyszło ładnie
16 sie 23:16
Handi: Dzięki
16 sie 23:18
Eta:
załozzenie x >0
logarytmując stronami logarytmem dziesiętnym mamy:
( 2log
3x−
32logx)*logx= logp{10) = u{1}{2]
podstawiając za logx= t
2t
4 −
32t
2=
12 /*2
4t
4−3t
2−1=0
podstawienie ponowne: t
2= u. u>0
4u
2 −3u−1=0 Δ= 25
√Δ= 5
u
1= 1 v u
2 <0 −−− odrzucamy
t
2= 1 => t= 1 v t= −1
logx=1 v logx= −1
x= 10 v x=
110= 0,1
16 sie 23:21
zuma: log(2/10)x=3
3 paź 17:46
zuma: log{2}{10}x=3
3 paź 17:49
zuma:
3 paź 17:50
zuma: tak
3 paź 17:52
red: log x= − 2
x=?
16 cze 23:48
5-latek: x=10−2= policz
17 cze 00:33