....
Szajbus: DO wykresu funkcji f(x)=ax2 +bx +c gdzie a ≠0 , należą punkty A(−2,0) b (4,0) Wynika stąd
a) a*b <0
b) a *c ≥0
c)odcieta wierzchołka paraboli ma wartość 1.
Brak pomysłu mam ... zrobilem tylko postac iloczynową tej funkcji i nic...
2 paź 20:46
Nienor: Z iloczynowej masz:
ax
2−2ax−8,
czyli b=−2b, więc wyrażenie a*b ma postać a*(−2a)=−2a
2, a
2≥0 dla każdego a, więc wyrażenie
−2a
2 jest zawsze ujemne.
czyli c=−8a, więc wyrażenie a*c=a*(−8a)=−8a
2, więc też jest zawsze ujemne.
2 paź 20:57
Nienor: oczywiście przy 8 ma być a, postać wynosi:
x2−2ax−8a
2 paź 20:57
Eta:
a) f(−2)= 4a−2b+c=0 i f(4)= 16a+4b+c=0
to 4a−2b=16a+4b ⇒ b= −2a to c= .... = −8a
a*b= a*(−2a)= −2a
2 <0
prawda , a≠0
b) a*c= a*(−8a) = −8a
2 <0 , czyli a*c ≥0 −−− nie jest prawdą
| | x1+x2 | | −2+4 | |
c) xw= |
| = |
| = 1 −− prawda |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 21:06