graniastosłupy
Alois~: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna podstawy ma długość d i
tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt o mierze α. Wyznacz
objętość graniastusłupa.
narysowałam rysunek i jak narazie poza oznaczeniem że krawedzie w podstawie to a, przekatna d i
wysokosc calego graniastoslupa to h i kata α i wymysleniem ze d =2a nic nie mam a nie wiem
zbyt jak to mozna dalej zrobic?
2 paź 19:48
Alois~: pomoże ktoś

?
2 paź 20:18
Alois~: to będe co jakiś czas ponawiać
2 paź 20:59
Alois~: up
2 paź 21:45
dero2005:

załóżmy, że to jest rysunek graniastosłupa o podstawie sześciokąta
a − bok podstawy
d − dłuższa przekątna podstawy
p − krótsza przekątna podstawy
h − wysokość
s − przekątna ściany
α − kąt między dłuższą przekątną podstawy a przekątną ściany
d = 2a
p = a
√3
robimy trzy równania
w
2 = d
2 + s
2 − 2d*s* cos α
s
2 = a
2 + h
2
w
2 = h
2 + p
2
obliczamy h i V
mnie wyszło
| | a | |
h = |
| *√1 − 4 cos2α
|
| | 2cos α | |
2 paź 22:09