Dwa rozwiązania ma równanie
Kosmo1212: Dwa równania ma równanie;
A.3x
2 + 4
√3x + 4= 0
B.−
43x
2 − x −
13 = 0
C. 3
√5x2 − 2
√3x −
√5 = 0
D.x(x−2)=−3
Czy ktoś byłby na tyle uprzejmy i oświeciłby mnie wykonując to zadanie? Bo ja nie mam pomysłu
jak to wyliczyć byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
7 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
A i B liczysz Δ
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
C. zakaldam ze x
2 i x jest poza pierwiastkiem wiec tez Δ
D. przemnozyc lewa strona, potem
−3 na lewa strone ; zrobic porzadki i patrz A i B (tak
samo policzyc)
7 lis 21:18
Kosmo1212: O przepraszam rzeczywiście w C x
2 i x nie są pod pierwiastkami....ok a co oznacza ten
trójkąt?
7 lis 21:25
sushi_ gg6397228:
zobacz w link−−> to jest "delta" tam jest wszystko podane co trzeba zrobic
7 lis 21:26
Kosmo1212: Nie no jakaś czarna magia mimo że mam podane jak obilczyć tą deltę to nie umiem tego zrobić no
nic dzięki Ci wielkie za wszystko pogłówkuję troche nad tym i może coś mi wyjdzie
7 lis 21:37
sushi_ gg6397228:
to pisz tutaj−−> podstawianie pod wzor−−> 6 klasa SP
to sie zobaczyc co i jak (wypisuj tak do kazdego zadania)
a=...
b=..
c=...
Δ=...
7 lis 21:38
Kosmo1212: Tylko pod który to podstawić

?
7 lis 22:44
Kosmo1212: Nie no jak mi ktoś nie pomoże to nie zrobię tego
7 lis 22:46
Jolanta: Wiesz jak wygląda parabola ?
7 lis 22:48
Kosmo1212: No tak wiem
7 lis 22:49
Jolanta:

Pytam bo kiepsko rysuję moze mieć ramiona w góre wtedy a>0 lub w dól a <0
jezeli przecina os to ma dwa pierwiastki znajdujemy je licząc ze wzoru
| | −b+√Δ | |
x1+ |
| x2=U{−b−√Δ}[2a} |
| | 2a | |
żeby były dwa pierwiastki Δ >0
y=ax
+bx+c
0=3x
2+4
√3x+4=0
Δ=b
2−4ac=(4
√3)
2−4*3*4= policz bedzie większa od 0 to sa dwa pierwiastki
7 lis 22:56
Jolanta: x1= ma być nie +
7 lis 22:57
Kosmo1212: Δ= b2 − 4 ac
Δ= (4√3)2 − 4*3*4=(4√3)2 − 48
7 lis 23:03
Jolanta:

(ab)
2=a
2*b
2 zapomniałes o 4
2
Δ=16*3−48=0
Δ=0 to jest jeden pierwiastek
7 lis 23:06
Jolanta: w b) a=−4/3 b=−1 c=−1/3 Δ=....
7 lis 23:08
Kosmo1212: To czyli odpowiedź A nie ma dwóch rozwiązań i B i B w ten sam sposób obliczyć?
7 lis 23:09
Jolanta: tak
7 lis 23:09
Kosmo1212: Czyli w B będzie tak
| | 4 | | 1 | |
Δ= 12 − 4 * (− |
| x)2 * ( − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
Δ= 1− 4* (− |
| x)2 *(− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
7 lis 23:22
Jolanta:

| | 16 | |
Δ=b2−4ac=1−4*(−4/3*(−1/3))=1− |
| =−5/9 |
| | 9 | |
Δ <0 brak pierwiastków
7 lis 23:24
Kosmo1212: I nie wiem jak dalej to obliczyć
7 lis 23:24
Jolanta: same liczby bez x
7 lis 23:25
Kosmo1212: Aha to czyli też się nie zgadza
7 lis 23:26
Jolanta: owsze

teraz c) a= b= c=
7 lis 23:27
Kosmo1212: A 3√3x2
B 2√3x
C √5
Czyli
Δ=2√3x2 −4*3√5 x2*√5
Δ=4*3 −4*9*5* √5
Δ=12−180* √5
7 lis 23:36
Kosmo1212: Δ=−168* √5. ?
7 lis 23:37
Jolanta:

a=3
√5 b=−2
√3 c=−
√5
Δ=b
2−4ac=4*3−4*3
√5*(−
√5)=12+12*5=72
Δ>0 dwa pierwiastki
7 lis 23:38
Kosmo1212: To czyli odpowiedź C pasuje ?
7 lis 23:40
Jolanta: nie pisz x a to liczba stojąca koło x2 b to liczba stojąca koło x c to wyraz wolny
7 lis 23:41
Jolanta: tak
w ostatnim pamietaj Δ=b2−4*a*c zadnych x
7 lis 23:42
Kosmo1212: Aha zapamiętam

a jeszcze jedno w Δ=4*3−4*3
√5*
√−5=12+12*5=72 dlaczego między 12 i 12
jest plus a nie minus

i czy możemy mnożyć pierwiastki
7 lis 23:46
Kosmo1212: W ostatniom wyszło mi tak
X(x−2)=−3
y=ax+bx+c
0=1+1−3
Δ=b2−4ac
Δ=12−4*1*(−3)
Δ=(−3)*(−3)=9
7 lis 23:51
Jolanta: liczba ujemna *liczba ujemna = liczba dodatnia było −4*−√5}
√5*√5=√25=6
√3*√4*√5=√60
dzileimy tez
√75:√3=√25=5
7 lis 23:53
Jolanta: x(x−2)=−3
xx−2x=−3
x2−2x+3=0
7 lis 23:55
Kosmo1212: Aha już teraz mam dziękuję Ci bardzo za to że tyle czasu spędziłaś tu by mi pomóc
7 lis 23:57
Jolanta: a=1 b=−2 c=3
Δ=b2−4ac=4−4*1*3=4−12=−8 brak pierwiastków
7 lis 23:59
Jolanta:
8 lis 00:00
Kosmo1212: Tak po przepisaniu tego do zeszytu nasunęły mi się pewne wątpliwości odnośnie tego bo w każdym
z rozwiązanych z zadań wydaje mi się coś czego nie potrafię sobie logicznie wytłumaczyć chodzi
mio to dlaczego pisząc tak (przykład z zadania C)
C) 3√5x2−2√3x−√5=0
y=ax2+bx=c
0=3√5x2+2√3+√5
Δ=b2−4ac
I w tej części przekształcania wzorów zaczyna mi się coś nie podobać
Δ= 4*3−4*3√5*(−√5) a nie powinno być Δ=4*3−4*6√5*(− √5) chodzi mi o podniesienie do
dwadratu 3√5
11 lis 01:31
Kosmo1212: Jakby ktoś kto się zna na tym mógłby przejrzeć te zadanie w całości i ocenić co czy jest
dobrzeczy źle byłabym wdzięczna
11 lis 01:33
krystek: a=3√5
b=−2√3
c=−√5 Stąd
Δ=(−2√3)2−4*3√5*(−√5)=4*3+12*5=...
11 lis 09:54
Kosmo1212: A dlaczego a nie jest podniesione do kwadratu podczas podstawiania do wzorów?
11 lis 11:46
Kosmo1212: Przecież w wyrażeniu przy 3√5 jest 2
11 lis 11:47
Jolanta: wzór na Δ
Δ=b2−4ac a nie jest podnoszone do kwadratu tylko b
Mogłas odnieść wrazenie ,ze podnieslismy c do kwadratu , bo częśc a miało √5 i c = −√5,co
po wymnozeniu dało −5
12 lis 09:20
mania: p[1−3x]+3x+x=0
2 paź 20:51