Mnożenie Potęg ułamkowych
Adi: Musze obliczyć to a nie byłem na lekcji i mam problem

7
12*7
13*7
16=
(9
13*9
14):9
112=
5
−12:(5
14*5114)=
(16−32)13*(1634)13=
(434)23:(4−53)32=
(612)−3*(613)−2*616=
623*212*3−13=
(1532:√5)*√3=
(2034*5114):2
−12=
Z góry dzieki za pomoc
13 gru 18:12
xxx: poszukaj sobie właściwości potęg i wszystko będzie jasne
13 gru 18:17
Adi: no np w pierwszym podpunkcie zrobilem tak ze wszystko do 6:
7
36*7
26*7
16= po pomnożeniu wyszlo mi 7
66 co daje 7
1 wiec 7

ale czy to dobrze?
13 gru 18:25
joe: chmm chyba
am/n = (am)1/n = n√am
m pod pierwiastkiem jest w potędze /gdzie podstawą jest a / nie wiedziałem jak to zapisać.
13 gru 19:20
Lilka: [(1/3)2 * (3/2)5] / (1/6)2=
1 paź 20:33
Lilka: Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego zadania.
1 paź 20:34
Krzysiek : jak sie podnosi ulamki do potegi o wykladniku calkowitym dodatnim. .(a/b)n= an/bn.
Skorzystaj z tego i juz teraz bedzie latwo.
2 paź 20:20
Lilka: Dziękuję teraz sobie poradzę
3 paź 11:29