Fizyka-Mechanika płynów
Mariusz: Witam, wiem że to forum o tematyce matematycznej, ale może moglibyście pomóc z jednym zadaniem.
Nie opatrzyłem się jeszcze w książkę, nie powiem że fizyka jest moim konikiem, zadanie nie
należy do trudnych, ale z powodu luk w materiale nie potrafię go zrobić. Szukałem teorii w
necie, ale wolałbym gdyby ktoś mógł mi wszystko ładnie wytłumaczyć.
Kropla cieczy o masie m została rozbita na dwie równe, mniejsze krople. Obliczyć pracę W, jaką
należy przy tym wykonać przeciw siłom napięcia powierzchniowego. Napięcie powierzchniowe
cieczy jest równe σ , a gęstość cieczy ϱ. Wiem, że pracę wykona zmiana napięcia
powierzchniowego, ale co dalej ?
1 paź 21:47
ania:
| | ΔW | |
δ = |
| czyli wykonana praca ΔW=δ * ΔS więc trzeba policzyć zmianę objętości |
| | ΔS | |
z faktu że 2 V
mała = V
duża wyliczamy promień małej ( promień i objętość dużej z masy i
gęstości )
ΔS = 2* S
mała − S
duża
2 paź 08:57
ania: poprawka ... ΔS więc trzeba policzyć zmianę powierzchni
2 paź 08:59
Mariusz: ok dzięki
2 paź 21:52