Liczby x-2, -x-y+3, x^2-5x-y+6, tworzą ciąg arytmetyczny
ale: Pomocy cos mi nie wychodzi...

Liczby x−2, −x−y+3, x
2−5x−y+6, tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz te wartości x, dla których
ciąg ten jest malejący.
an+1−an<0
−x−y+3−x+2y<0
−2x+y+3<0
r=a2−a1
r=−x−y+3−x−2y
r=−2x+y+3
r=a3−a2
r=x
2−5x−y+6+x+y−3
r=x
2−4x+3
r=r
−2x+y+3=x
2−4x+3
x
2−2x+y=0
y=−x
2+2x
−2x+y+3<0
−2x−x
2−2x+3<0
−x
2−4x+3<0
delta=28
3 paź 08:02
Aga1.: Na pewno liczby przepisane dobrze ?
W poleceniu nie ma mowy o y.
3 paź 08:09
ale: dobrze.. bo potem z delty wyznacza się x...
3 paź 08:11
Aga1.: Masz odp?
3 paź 08:28
ale: niee..
3 paź 08:38
ale: ale robiłam identyczne zadanie na lekcji tyle ze o innych liczbach i miał być ciąg rosnący.
3 paź 08:39
Aga1.: I też występował y?
3 paź 08:53
ale: tak. juz wiem co zle zrobiłam. powinno być:
−2x+y+3=x2−4x+3
x2−2x−y=0
y=x2−2x
wtedy delta wychodzi 4 i wszystko ładnie się wylicza
3 paź 09:23