x, potęgi, pierwiastki.
AsiaBasia:
x = 81−34 * √12 / 3√72 = ?
Ciężko było z zapisem więc w ramach wyjaśnień :
> 81−34 z czego potęgę stanowi ułamek ujemny.
> to wszystko jest w ułamku co zaznaczone jest tymże ukośnikiem − /
Dla was to prościzna ,dla mnie zgroza.
3 paź 13:59
AsiaBasia:
Z tego co obliczałam to wychodzi mi 3−526 ,a powinno być 3−196
(ułamek to znowu nieszczęsna potęga).
3 paź 14:11
AsiaBasia:
yyh. bez minusa . 3 196
3 paź 14:13
ania:
| | 21/2*61/2 | |
x= 3−3 * |
| = 3−3 * 21/6*6−1/6 = |
| | 21/3*62/3 | |
=3
−3 * 2
1/6*2
−1/6*3
−1/6 = 3
−3 * 3
−1/6 =3
−18/6 * 3
−1/6 =3
−19/6
3 paź 14:25
Ajtek:
81=3
4 ⇒ 81
−0,75=3
−3
√12=
√4*3=2
√3=2*3
0,5
3√72=
3√8*32}=2
3√32=2*3
23
Inaczej być nie chce.
3 paź 14:28
AsiaBasia:
Nie rozumiem sytuacji w drugiej linijce.
Zaraz na początku ..wszystko okey ,tylko skąd się wzięło 3−1/6 ?
3 paź 14:47
AsiaBasia:
Aa ,no właśnie Ajtek.
Robiłam to tak samo ,tylko właśnie kiedy doszłam to momentu końcowego, wyliczając wychodziło mi
317/6 .
3 paź 14:56
Ariel: przy dzieleniu o tych samych podstawach potegi odejmujesz. 31/2−2/3 wspólny mianownik 6 i
wychodzi −1/6. Mi tez wyszlo 3−19/6
3 paź 15:06