promień okręgu opisanego na trójkącie
11: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym którego przyprostokątna ma długość 16
a cosinus kąta leżącego na przeciw tej przyprostokątnej jest równy 0,6 (krok po kroku poproszę
15 wrz 16:12
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek, co mozesz powiedziec o przeciwprostokatnej

a potem uzywasz odpowiedniej funkcji trygonometrycznej
15 wrz 16:15
11: no ale jak to zrobić krok po kroku...
15 wrz 17:54
dero2005:

a = 16
cos α = 0,6
sin
2α + cos
2α = 1 jedynka trygonometryczna
sinα = 0,8
15 wrz 18:18
Agata: a<15 stponi
16 wrz 18:33
Agata: Miara kąta a nachylenia podjazdu do poziomu powinna spełniać warunek a < 15 stopni
16 wrz 18:41
Agata:

Miara kąta a nachylenia podjazdu do poziomu powinna spełniać warunek a < 15 stopni. m
Sprawdz czy podjazd przedstawiony w przekroju poprzecznym na rysunku spełnia ten warunek.
16 wrz 18:46
Agata:
16 wrz 18:47
dero2005: 1,25 = tgα = 0,24
α = 13,5o < 15o
wniosek: podjazd spełnia założenia
16 wrz 18:52
ja: skąd wiadomo że sin jest równy 0,8.?
3 paź 18:34