matematykaszkolna.pl
CIĄGI !! POMOCY ale: Jutro mam klasówkę z maty, zdobyłam zadania jakie na niej będą. na różnych forach są odpowiedzi ale nie rozumiem z nich nic prawie. Prosze o pomoc była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś opisał o co dkładnie robi zebym mogła zrozumieć te zadania a nie tylko przepisac emotka 1. Trzy liczby rzeczywiste, których suma jest równa 21, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są także odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby. 2. Z czterech liczb, trzy pierwsze tworza ciąg geometryczny o iloczynie wiekszym od 1 a trzy ostatnie tworza ciag arytmetyczny. Znajdz te liczby, wiedzac, ze suma pierwszej i ostatniej liczby jest równa 29, a suma pozostałych 20 3. Liczba ludności miasta A wynosi obecnie 815000 i zwiększa się średnio w ciągu rok o ok. 0,5% zaś luczba ludności miasta B wynosi 780000 i również co roku wzrasta. a) Oblicz luczbę ludności miasta A za 5 lata b) O jaki procent musiałaby wzrastać liczba ludności miasta B, aby za 5 lata miasta A i B mialy taka sama liczbe mieszkancow? 4. W dniu osiemnastych urodzin syna, ojciec zalozyl mu w prezencie lokate kwartalna odnawialna oprocentowana na 12% w skali roku wplacajac na nia pewna kwote pieniedzy. a)Przyjmujac ze wplacona kwota wynosila 1500 zł. oblicz po jakim czasie syn wyplacil 1993,84 zł/ b)Jaka kwote musialby wplacic ojcice aby po 2 latach syn otrzymal sume 2417,85 zł? W obu podpunktach uwzglednij 20−procentowy podatek od odsetek. 5. Wyznacz pierwsze trzy wyrazy ciągu geometrycznego wiedząc, że są one dodatnie, ich suma jest równa 21 oraz suma ich odwrotności jest równa 7/12. 6. Trzy liczby dodatnie i tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 26, a suma ich odwrotności wynosi 13/18. Znajdź te liczby. 7. Liczby x+y, 3x+2y+1, x2 + 5x + 4y tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz wartości x, dla których ciąg ten jest rosnący.
2 paź 21:33
...: sadzisz ze jak nic nie rozumiesz i my Ci zrobimy 7 zadan perfekt, to nauczycielka sie nie skapnie ze cos jest nie tak
2 paź 21:36
ale: tyle ze ona nie robiła z nami takich zadan na lekcjach. robiła podobne. tylko 2 osoby z mojej klasy zaliczyły tą klasówke
2 paź 21:39
...: przeciez nie da Ci identycznych zadan z tymi samymi liczbami. a moge sie zalozyc ze robila identyczne tylko inne dane byly podane...
2 paź 21:40
ale: no to przynajmniej bede wiedziała od czego zacząć i cos zrobie. no niestety. przejrzałam 3 razy cały zeszyt i nic. w ksiażce tez takich zadań brak..
2 paź 21:41
Piotr: przeciez nie da klasowce identycznych zadan jak na lekcjach. chociaz dzisiaj wszystko jest mozliwe
2 paź 21:42
...: jak sie nie notuje to takie sa skutki. w zeszytach pusto w głowce tez. a takie zadania to standard i prosze nie mow ze podobnych nie bylo bo trudno inne wymyslec zadania z ciagow. proponuje wejsc w dzial ciagi i poczytac.
2 paź 21:44
Eta: Zapytam, czy dopiero dzisiaj o godz 21oodowiedziałaś się o jutrzejszej klasówce?
ale: ok. nie identyczne ale żeby chociaż podobne. pomoże ktos? chciała bym cos zrozumieć. bo to co robie nic nie daje. cały czas gdzies sie gubie..
ale: dopiero teraz zapytałam. siedze nad zadaniami od 17.
2 paź 21:45
...: @ale radze sie nauczyc. bo co z tego ze my za Ciebie zrobimy klasowke, skoro matura i tak Cie czeka a my za Ciebie podczas matury juz nie roziazemy zadan...
2 paź 21:46
2 paź 21:46
Piotr: i przez 4 godziny nic nie zrobilas ? nie wierze, ze dopiero od dzisiaj wiesz o klasowce.
2 paź 21:48
...: i to poprawkowej cyt :tylko 2 osoby z mojej klasy zaliczyły tą klasówke
2 paź 21:50
Piotr: szczerze to, ze dwie osoby tylo zaliczyly to nic nie znaczy.
2 paź 21:52
ale: jezeli macie pisać jakiej pierdoły to lepiej nie piszcie nic bo to mija sie z celem.
2 paź 21:54
ale: mozecie mi chociaż powiedzieć z czego wynika ze b2=a*c?
2 paź 22:09
luk20: TO jest po prostu własność ciągu geometrycznego i to trzeba zapamiętać
2 paź 22:38
tn: rzuć okiem: (a,b,c) (a, aq, aq2) i teraz jeśli b2 = ac to a2q2 = a2q2 No i rzeczywiście tak jest. Zapamiętaj to, na maturze często się to przydaje − zwłaszcza jeśli podadzą zadanie z trzema wyrazami ciągu
2 paź 22:46
tn: Przy ciągach musisz znać parę wzorków i kombinować
2 paź 22:47
ale: kombinuje kombinuje i cos wychodzi. dzięki emotka
2 paź 22:52
Mac: Czy ktoś wie z jakiej ksiażki są te zadania ?
16 kwi 23:34