CIĄGI !! POMOCY
ale: Jutro mam klasówkę z maty, zdobyłam zadania jakie na niej będą. na różnych forach są odpowiedzi
ale nie rozumiem z nich nic prawie. Prosze o pomoc

była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś
opisał o co dkładnie robi zebym mogła zrozumieć te zadania a nie tylko przepisac

1. Trzy liczby rzeczywiste, których suma jest równa 21, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są
także odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby.
2. Z czterech liczb, trzy pierwsze tworza ciąg geometryczny o iloczynie wiekszym od 1 a trzy
ostatnie tworza ciag arytmetyczny. Znajdz te liczby, wiedzac, ze suma pierwszej i ostatniej
liczby jest równa 29, a suma pozostałych 20
3. Liczba ludności miasta A wynosi obecnie 815000 i zwiększa się średnio w ciągu rok o ok. 0,5%
zaś luczba ludności miasta B wynosi 780000 i również co roku wzrasta.
a) Oblicz luczbę ludności miasta A za 5 lata
b) O jaki procent musiałaby wzrastać liczba ludności miasta B, aby za 5 lata miasta A i B mialy
taka sama liczbe mieszkancow?
4. W dniu osiemnastych urodzin syna, ojciec zalozyl mu w prezencie lokate kwartalna odnawialna
oprocentowana na 12% w skali roku wplacajac na nia pewna kwote pieniedzy.
a)Przyjmujac ze wplacona kwota wynosila 1500 zł. oblicz po jakim czasie syn wyplacil 1993,84
zł/
b)Jaka kwote musialby wplacic ojcice aby po 2 latach syn otrzymal sume 2417,85 zł?
W obu podpunktach uwzglednij 20−procentowy podatek od odsetek.
5. Wyznacz pierwsze trzy wyrazy ciągu geometrycznego wiedząc, że są one dodatnie, ich suma
jest równa 21 oraz suma ich odwrotności jest równa 7/12.
6. Trzy liczby dodatnie i tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 26, a suma ich
odwrotności wynosi 13/18. Znajdź te liczby.
7. Liczby x+y, 3x+2y+1, x2 + 5x + 4y tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz wartości x, dla
których ciąg ten jest rosnący.
2 paź 21:33
...: sadzisz ze jak nic nie rozumiesz i my Ci zrobimy 7 zadan perfekt, to nauczycielka sie nie
skapnie ze cos jest nie tak
2 paź 21:36
ale: tyle ze ona nie robiła z nami takich zadan na lekcjach. robiła podobne. tylko 2 osoby z mojej
klasy zaliczyły tą klasówke
2 paź 21:39
...: przeciez nie da Ci identycznych zadan z tymi samymi liczbami. a moge sie zalozyc ze robila
identyczne tylko inne dane byly podane...
2 paź 21:40
ale: no to przynajmniej bede wiedziała od czego zacząć i cos zrobie. no niestety. przejrzałam 3 razy
cały zeszyt i nic. w ksiażce tez takich zadań brak..
2 paź 21:41
Piotr:
przeciez nie da klasowce identycznych zadan jak na lekcjach. chociaz dzisiaj wszystko jest
mozliwe
2 paź 21:42
...: jak sie nie notuje to takie sa skutki. w zeszytach pusto w głowce tez.
a takie zadania to standard i prosze nie mow ze podobnych nie bylo bo trudno inne wymyslec
zadania z ciagow. proponuje wejsc w dzial ciagi i poczytac.
2 paź 21:44
Eta:
Zapytam, czy dopiero dzisiaj o godz 21oodowiedziałaś się o jutrzejszej klasówce?
2 paź 21:44
ale: ok. nie identyczne ale żeby chociaż podobne.
pomoże ktos? chciała bym cos zrozumieć. bo to co robie nic nie daje. cały czas gdzies sie
gubie..
2 paź 21:44
ale: dopiero teraz zapytałam. siedze nad zadaniami od 17.
2 paź 21:45
...: @ale
radze sie nauczyc. bo co z tego ze my za Ciebie zrobimy klasowke, skoro matura i tak Cie czeka
a my za Ciebie podczas matury juz nie roziazemy zadan...
2 paź 21:46
2 paź 21:46
Piotr:
i przez 4 godziny nic nie zrobilas ?
nie wierze, ze dopiero od dzisiaj wiesz o klasowce.
2 paź 21:48
...: i to poprawkowej

cyt :tylko 2 osoby z mojej
klasy zaliczyły tą klasówke
2 paź 21:50
Piotr:
szczerze to, ze dwie osoby tylo zaliczyly to nic nie znaczy.
2 paź 21:52
ale: jezeli macie pisać jakiej pierdoły to lepiej nie piszcie nic bo to mija sie z celem.
2 paź 21:54
ale: mozecie mi chociaż powiedzieć z czego wynika ze b2=a*c?
2 paź 22:09
luk20: TO jest po prostu własność ciągu geometrycznego i to trzeba zapamiętać
2 paź 22:38
tn: rzuć okiem:
(a,b,c)
(a, aq, aq
2)
i teraz jeśli
b
2 = ac to
a
2q
2 = a
2q
2
No i rzeczywiście tak jest. Zapamiętaj to, na maturze często się to przydaje − zwłaszcza jeśli
podadzą zadanie z trzema wyrazami ciągu
2 paź 22:46
tn: Przy ciągach musisz znać parę wzorków i kombinować
2 paź 22:47
ale: kombinuje kombinuje i cos wychodzi. dzięki
2 paź 22:52
Mac: Czy ktoś wie z jakiej ksiażki są te zadania ?
16 kwi 23:34