Układ równań
Dominika : Oblicz układ równań:
x
2+y
2−2x−2y+1=0
x*y−4=0
Te równania mnie wykończą
12 sie 11:30
AS:
I tak oczekujesz,że każdy układ równań będzie ktoś rozwiązywał?
Przesledź metodę postępowania i sama rozwiąż.
12 sie 11:43
Dominika : Próbowałam ale to jest całkiem inny układ ciągle mi delta wychodzi ujemna.
Nigdzie nie mogę znaleźć sposobu albo chociaż czegoś podobnego...
12 sie 11:45
Godzio:
(x − 1)
2 + (y − 1)
2 = 1
jeśli nie ma metody napisanej to można graficznie:
dokładnie narysuj te 2 wykresy i sprawdź gdzie się przecinają
12 sie 12:03
12 sie 12:04
Godzio:
x 1 2 4 −1 −2 −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y 4 2 1 −4 −2 −1
I z tego wychodzi że układ nie ma rozwiązań czyli delta dobrze Ci wychodziła że jest ujemna
12 sie 12:09
Dominika : Faktycznie dzięki Godzio

No to walczę dalej
12 sie 12:22
Ewa: −3≤x≤1
−2≤y≤1
2 paź 20:34