Problem :/
Owner:

Oblicz Pole zacieniowanych figur.

nie wiem czemu mi źle wychodzi ..

Dla koła zielonego srednicą jest bok kwadratu..
Help
19 gru 18:20
Owner:
19 gru 18:30
Owner: ładniej nie potrafie
19 gru 18:30
bart: 2πr2 − (πr2−a2) gdzie r=√2 a=2
19 gru 18:49
bart: r=2√2
19 gru 18:49
bart: żle! to pierwsze r=2 a to w nawiasie r=2√2
19 gru 18:51
bart: niee!

r=1 i r=
√2 
teraz juz na pewno
19 gru 18:51
R.o.zumek: czy aby napewno ?
19 gru 19:00
R.o.zumek: (2πR − a2) − 2πr*2 =
a nie tak ?
19 gru 19:04
bart:

polokola oznaczone kropkami tworza razem dwa kola o r=1
19 gru 19:07
bart:

ale trzeba odjac pola oznaczone okregami ktore wynosza πR
2−a
2
19 gru 19:09
bart: 2πr
2 − (πR
2−a
2)
19 gru 19:09
R.o.zumek: nom tworza i ich pole rowna sie 4*π*1
19 gru 19:10
bart: r=1 a R=√2 a=2
19 gru 19:10
bart: czemu 4? pole jednego kola to πr2
19 gru 19:10
R.o.zumek: pomylilo mi sie sry hehe
19 gru 19:11
R.o.zumek: ja dlugosc łuku obliczalem hahah
19 gru 19:11
R.o.zumek: porazka
19 gru 19:11
bart: wynik to 2[j]
2
19 gru 19:12
Owner: wynik jest 4
19 gru 19:29
Owner: pomoze ktos?
19 gru 20:38
bart: ano 4 ma wyjsc
19 gru 21:03
bart: 2π−2π+4=4
19 gru 21:04
Owner: a czemu nie mogę zrobić tak:
4 koła zielone minus to duże koło
czyli
r=1
P=1π*4=4π (pole 4 całych koł zielonych)
r=
√2
P=2π
no i kurna powinno sie teraz odjąc..
4π−2π=2π
Nie wiem dlaczego mój sposob myslenia jest zły
19 gru 22:19
bart: bo te kola (male, zielone) nachodza na siebie
19 gru 22:27
bart: patrz rys.3
19 gru 22:28
kami: oblicz pole zacienowanych figur
3 paź 16:11