Nierówność
Lisek: Rozwiaż nierówność (x+3)(x−5)2 > 0
to wyszlo mi (x+3)(x−5)(x+5)>0
x=−3 x=5 x=−5
Czy to dobrze?
4 maj 21:57
Lisek: up
4 maj 22:08
Kuba: nie, nierówność rozwiązuje przedział czyli x∊(...)
(x+3)(x−5)2>0
x=−3 i x=5
x∊(−∞, −3)u(5. +∞)
4 maj 22:09
Kuba: źleeee to jest nie słuchaj mnie


sorry że tak długo ale ciągle mam błąd 500 − Internal Server Error
4 maj 22:14
4 maj 22:15
Grześ: jak każdy miał taki błąd,
Kejt
4 maj 22:15
Lisek: wielkie dzieki
4 maj 22:18
arek: A czemu nie rozwiązuję tego do potęgi ? Nie wyznaczam z tego dwóch pierwiastków

Tylko usuwam
po prostu potęgę ?
4 maj 22:23
arek: nie rozumiem tego x∊(−3,5)u(5,+∞) ? skąd się to wzięło ? przecież parabola jest do góry i wgl..
4 maj 22:32
Lisek: Kuba mógłbys wyjaśnic?
4 maj 22:35
arek: rozumiem, że ta 5 występuje jakoby podwójnie, ale rozwiązań nierównośc za nic nie rozumiem...

a to dziwne, bo zazwyczaj kapuję.
4 maj 22:38
Lisek: umie ktoś wytlumaczyc?
4 maj 22:39
Lisek: upupup
4 maj 22:41
Grześ: Ja to wytłumaczę, spójrz na tą nierówność:
(x+3)(x−5)
2>0
i zauważ pewną rzecz:
dla x=5 oczywiście mamy:
0>0, co nie jest prawdą.
Pomysl teraz co jest gdy x≠5 wtedy wyrażenie (x−5)
2 zawsze ma wartośc dodatnią ( zobacz na
wykres jak nie umiesz sobie wyobrazić)
Czyli skoro zawsze jest dodatnia, to nie wpływa na znak nierówności:
Czyli otrzymujemy prostą nierówność:
x+3>0
x∊(−3,+
∞) , lecz x≠5, czyli:
x∊(−3,5)U(5,+
∞)
Rozumiemy
4 maj 22:42
arek: Nie

A jak w tym wypadku wygląda wykres, hm?
4 maj 22:50
Grześ: Ja wam pokazałem rozważania bez wykresu... a jak chcecie to rysujcie metodą fali
4 maj 22:51
arek:

tak to bedzie wygladac ?
4 maj 22:54
Grześ: tak, tak będzie wyglądać, teraz odczytać kiedy x ma wartość dodatnią

PS: Nędzny ten wykres, nie zaznaczyłeś nawet punktów
4 maj 22:55
arek: Wiem, to rysunek pomocniczy

Już skapowałem o co chodzi

Dzięki Grześ. A powiedz mi jeszcze co mam zapisać przy I
rozwiązaniu nierówności, czyli kiedy zapisuje się: x=−3, itp. itd. Mam napisać x=−3 v x=5 ?
4 maj 22:57
arek: I w zasadzie czemu wykres idzie od dołu skoro a>0 ?
4 maj 22:59
Grześ: najlepiej oznaczaj miejsca zerowe x
1=−3 , x
2=5
Uniwersalny zapis
4 maj 22:59
Grześ: Nie idzie od dołu... na wykres patrzy się od prawej, nie od lewej strony. Odsyłam do teoriii..
wybacz
4 maj 22:59
arek: a gdyby było (x+5)
2 ?
4 maj 23:12
Grześ: to odrzucasz x≠−5 i usuwasz to wyrażenie

To sa pewne skróty myslowe, które pomagają rozwiązać to bez rysowania wykresu
4 maj 23:14
x-Lon: to wtedy x+5 jest zawsze >0 i co dalej ? jakie będą rozwiązania nierówności ?
4 maj 23:15
x-Lon: x ∊ (−∞;−5) v (−5; −3) ?
4 maj 23:16
Grześ: to odrzucasz x≠−5 i usuwasz to wyrażenie

To sa pewne skróty myslowe, które pomagają rozwiązać to bez rysowania wykresu
4 maj 23:17
BAsia: x(3−x)(5−x)=0
2 paź 12:52
BAsia: może ktoś mi pomoże tyle tylko że ten drugi nawias to 5 −x ale do kwadrwtu .
2 paź 12:54
BAsia: Temat tego zadania to Rozwiąz równanie i nierówność .Zbiór rozwiązań nierówności zaznacz na osi
liczbowej
2 paź 12:55
Aga1.: a*b*c=0⇔ a=0 v b=0 v c=0
x(3−x)(5−x)2=0
x=0 lub 3−x=0 lub 5−x=0
dokończ
2 paź 12:57
Aga1.: A jaka nierówność?
2 paź 12:57
BAsia: Hej! (x−1)(x−2)(x−3)>0
2 paź 19:00
BAsia: To pierwsze zadanie to
ma być (5−x)ale tylko ten x jest do kwadratu
2 paź 19:02
Aga1.: x(3−x)(5−x2)=0
x(3−x)(√5−x)(√5+x)=0
x=0 v x=3 v x=√5 v x=−√5
2 paź 19:14
BAsia: I to jest rozwiązanie?
2 paź 20:07
BAsia: JAk to zaznaczyć na osi liczbowej?
2 paź 21:30
BAsia: Z gry dziękuję ",)
2 paź 21:32
Ada: x
2 −8 < 0
Pomóżcie
5 lis 17:31
Piotr:
czemu nie dodasz nowego zadania ?
(x−2√2)(x+2√2) < 0
poradzisz sobie ?
5 lis 17:35
Wolf:

(x+3)(x−5)
2>0
szukamy miejsc zerowych
x1+3=0 ⇒ x1=−3
x2−5=0 ⇒ x2=5
(x−5)
2
ta potęga przy nawiasie to krotność jeśli jest nie parzysta wykres się przecina jeśli parzysta
to wykres się odbija
jako że a jest dodatnie i mamy krotność parzystą rysujemy wykres od górnej lewej strony
wynika stąd, że funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(−
∞,−3)
27 mar 20:41
Wolf: sorry mój błąd krotność nie jest parzysta więc wykres wyjdzie odwrotnie
27 mar 20:53