elementy statystyki
jaa.:

1.
Średnia arytmetyczna zestawu danych : 1,3,5,x,4,2,6,2 wynosi 3. Wynika z tego , że A.x=0 B.x=1
C. x=2 D .
√1,3
2.
Moda uporządkowanego zestawu danych: 1,4,x,y,6 i średnia arytmetyczna tego zestawu wynoszą 4.
Wynika z tego , że: A. x=4 , y =4 B. x=4, y=6 C. x=4,y =5 D. x=6, y=6
3.
Średnia arytmetyczna wyników rzutów dyskiem sześciu zawodników wynosi 67 metrów , przy czym
każdy z nich rzucił raz. Gdyby pominąć wynik rzutu najlepszego dyskobola, średnia arytmetyczna
wyników rzutów pozostałych zawodników zmniejszyłaby się o 1 metr. Jaki jest wynik rzutu
najlepszego dyskobola?
A. 70 m B. 71 m C. 72 m D. 73 m
4.
W tabeli przedstawiono wyniki ankiety przeprowadzonej w pewnej klasie maturalnej na temat
liczby codziennie rozwiązywanych zadań z matematyki.
średnia arytmetyczna liczby codziennie rozwiązywanych zadań jest równa A. 1,99 B. 2,01 C.
2,03 D. 2,04