Wyznacz pole
Magda m: Dany jest ΔABC o bokach 5, 6, 7√2. Wyznacz pole ΔA1B2C3, który jest podobny do ΔABC w skali
k=2
2 paź 20:41
ktos: Jak jest podobny to ma boki odpowiednio 10, 12, 14√2
A pole do policzenia z wzoru Herona
2 paź 21:31
biedroneczka: tak właśnie próbowałam zrobić tylko że z tego wzoru Herona takie liczby mi wychodziły że szok,
a próbowałam to zadanie zrobić ze 3 razy
2 paź 21:52
Bogdan:
| | −37 | |
Na podstawie twierdzenia cosinusów: 98 = 25 + 36 − 60cosα ⇒ cosα = |
| |
| | 60 | |
| | √2231 | |
sinα = √1 − cos2α = |
| |
| | 60 | |
| | 1 | | √2231 | | √2231 | |
Pole trójkąta ABC: P1 = |
| *5*6* |
| = |
| |
| | 2 | | 60 | | 4 | |
P
2 − Pole trójkąta A
1B
1C
1
| P2 | | √2231 | |
| = k2 ⇒ P2 = P1 * k2 = |
| * 4 = √2231 |
| P1 | | 4 | |
2 paź 22:20
biedroneczka: jej

bardzo dziękuję sama bym chyba na to nigdy nie wpadła
2 paź 22:53
Bogdan:
2 paź 22:59