granica ciągu
ktos: nie rozumiem pewnego przejścia
| | I−3n + 3I | | 3(n−1) | | 3n | | 3 | |
Ian − gI = |
| = |
| = |
| = |
| <∊ |
| | n2+n−1 | | n2+n−1 | | n2 | | n | |
2 paź 19:53
ktos: ja to rozumiem tak:
n>0, dla n=0. licznik równy 0, dla pozostałych mniejszy dlatego wartość bezwzględna ze zmianą
znaku,
3 pominięta bo przy 3n niewiele zmienia, a z manownika n=1 bo też jest znikome względem n2, a
trzeba wyrażenie uprościć
2 paź 20:01
Nienor: Dlaczego zniknął moduł?
Wydaje mi się, że:
−3n+3≥, jest dla n≤1, a jeżeli to jest ciąg n∊N, czyli zostaje n=1, które przy granicy niezbyt
jest interesujące, bo jest najdalej od granicy, więc sobie je zlekteważyli i stwierdzili, że
to w środku jest ujemne, więc przepisali ze zmianą znaku.
2 paź 20:06
ktos: a zmiany w liczniku i mianowniku?
2 paź 20:23
ktos: potrafi ktoś to wyjaśnić
2 paź 20:31
Nienor: Podziel każdy wyraz przez n2 i zobacz co ci wyjdzie.
2 paź 20:32