pierwiastki
3c: Liczba
√4−2√3+
√7−4√3 jest:
a)liczbą wymierną
b) największym wspólnym dzielnikiem liczb 13 i 29
c) jedną z liczb, które spełniają nierówność |x−2|≤1
Bardzo proszę o wskazówkę jak obliczyć takie pierwiastki. Całą treść podałam, bo może ktoś
będzie mieć taki sam problem i łatwiej znajdzie
24 lip 23:58
nikt : musisz wpaść na pomysł jak zawinąć wyrażenie pod pierwiastkiem do wzoru skoróconego mnożenia :
(a±b)2
dla przykładu pierwsze :
4 − 2√3 = 3 + 1 − 2√3 = 12 − 2 * 1 * √3 + (√3)2 = (1 − √3)2
25 lip 00:02
3c:
Tylko teraz, w 2 mam 4−4√3+3, ale skąd mam wiedzieć czy to będzie (√3−2)2 czy (2−√3)2 ?
25 lip 00:11
Basia:
(√3−2)2 = (2−√3)2
więc weź sobie co wolisz
25 lip 00:13
Basia:
pamiętaj, że √a2 ≠ a √a2 = |a|
25 lip 00:14
3c: Dziękuję bardzo! Tak to jest jak robię zadania po całym dniu

Ale właśnie wieczorem budzi się
we mnie chęć do poszerzenia wiadomości ze szkoły( mam podst).A największą trudność sprawiają
mi właśnie zadania podstawowe
25 lip 00:19
Koral: Basia zaglądnij do mojego zadanka
25 lip 00:20
myszka:): Oblicz:
a 5√−27
b 5√−0,00001
c 7√−1
d 7√−128
e 9√−512
3 paź 16:04