równość wielomianów
sarna: u(x)=2ax+b
v(x)− x2 −x
w(x) = x3 −6x2 +5x
u(x)*v(x)−w(x)=0
3 paź 16:00
ICSP: u(x) * v(x) = w(x)
wymnóż najpierw wielomany u(x) oraz v(x) a następnie przypomnij sobie warunki które są
konieczne aby dwa wielomiany były równe.
3 paź 16:01
sarna: czyli będzie
2ax3 − 2ax2 +bx2− bx= x3−6x2+5x tak?
3 paź 16:06
ICSP: 
teraz warunki. Podpowiem Ci że są dwa
3 paź 16:07
sarna: znam warunki: muszą być tego samego stopnia i współczynniki stojące przy potęgach muszą być
sobie równe, ale i tak nie wiem jak to zrobić
3 paź 16:12
ICSP: to w takim razie wyjdę od twojej postaci :
2ax3 − 2ax2 + bx2 − bx = x3 − 6x2 + 5x
i troszkę ją przekształcę
2ax3 +(b − 2a)x2 − bx = x3 − 6x2 + 5x
2ax3 + (b − 2a)x2 + (−b)x = 1x3 + −6x2 + (5)x
3 paź 16:15
sarna: a = 1/2
b=5 ?
3 paź 16:23