zbiór liczb zespolonych
sata: w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równianie z2 = i
3 paź 08:04
3 paź 08:54
sata: dzieki za wynik ale czy mógłbym Cię prosić o rozwiązanie. Próbuje rozwiązać ale ten wynik mi
nie wychodzi

4 paź 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
z = a+bi
z
2 = (a+bi)
2 = a
2 + 2abi − b
2
z
2 = i ⇔ :
| | 1 | | √2 | |
⇔ a2 = b2 ⋀ 2ab = 1 ⇔ a=b=± |
| = ± |
| |
| | √2 | | 2 | |
4 paź 11:19
pigor: ... niech
z=a+bi= ? , to pamiętając, że i
2= −1 np. tak :
z2= i ⇔ (a+bi)
2= i ⇔ a
2+2abi+b
2i
2= i ⇔ a
2−b
2 +2abi= 0+1i ⇔
⇔ a
2−b
2=0 i 2ab=1 ⇔ |a|=|b| ∧ ab=
12 ⇔ (a=b ∨ a=−b) ∧ ab=
12 ⇔
⇔ (b
2=
12 ∧ a=b) ∨ b∊∅ ⇔ |b|=
1√2 ∧ a=b ⇔
b=±12√2= a ,
zatem
z= 12√2(1+i) ∨
z= −12√2(1+i) . ...
4 paź 11:25
sata: Dzięki bardzo
4 paź 11:53