walce walce walce:(((
Ilonka: Najgorszym mym utrapieiem są walce i stożki.. bardzo prosze o pomoc w 2 zadaniach. oto 1 :
powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem o polu = 100cm
2.Oblicz
pole powierzchni całkowite i objętośc walca.
2:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objetosc stozka , w ktorym tworzaca ma dł= 16cm, a kąt
przy wierzchołku przekroju osiowego 60 stopni.
Blagam o pomoc lub o wskazówki o co kolwiek bym w końcu zrozumiała
Ilonka: probuje to robic prosze o pomoc narazie robie zad nr 1 i wychodzi mi tak że boki kwadratu =
10cm skoro pole kwadratu 100cm
2 Vwalca= πr
2*H Pc walca= 2Pp+Pb= 2πr
2*H
V=π*5
2 * 10 cm bo srednica kola u podstawy to 10 wiec r =5 * 10 bo h =10 bo to bok kwadratu
v= 25cm *10 *π= 2500π cm
3
wiec Pc= 2* Pp ( pp to pole kola pk=πr
2 czyli pk=π5
2 = 25π )+ pb czyli 2πr*H −−−>
2π*5*10 = 2πr
2+2π*5*10
Pc= 2*25π+2π*5*10=2π*5
2+2π*5*10
pc= 50π+100π=50π+100π
pc=150π=150π
dobrze? i co dalej? 150=150 ii ?