Jacek i Wojtek
Michalina: Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących przy tej samej szosie, w
odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie , jeden z miejscowości A, drugi − B,
idąc każdy ze stałą prędkością. Gdyby obaj szli naprzeciw siebie, to spotkaliby się po 3
godzinach marszu. Gdyby obaj wyruszyli ze swoich miejscowości i poruszali się w tym
samym kierunku, to po upływie 3 godzin , odległość między nimi wynosiłaby 15 km. Z jaką
prędkością idzie każdy z nich?
mógłby ktoś mi pomóc ułożyć układ równań, bo siedzę nad tym z godzinę już i nic mi do głowy nie
przychodzi..
24 mar 21:06
Michalina: Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących przy tej samej szosie, w
odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie , jeden z miejscowości A, drugi − B,
idąc każdy ze stałą prędkością. Gdyby obaj szli naprzeciw siebie, to spotkaliby się po 3
godzinach marszu. Gdyby obaj wyruszyli ze swoich miejscowości i poruszali się w tym
samym kierunku, to po upływie 3 godzin , odległość między nimi wynosiłaby 15 km. Z jaką
prędkością idzie każdy z nich?
mógłby ktoś mi pomóc ułożyć układ równań, bo siedzę nad tym z godzinę już i nic mi do głowy
nie
przychodzi..
24 mar 21:29
romanooo : | | 3km | | 1km | |
ΔV= |
| = |
| V1 − V2 = 1 |
| | 3h | | 1h | |
24 mar 21:36
romanooo : | | 18km | | km | |
V1+V2 = |
| = 6 |
| wszystko  |
| | 3h | | h | |
24 mar 21:38
romanooo : V1=3,5 ; V2 = 2,5
24 mar 21:39
Michalina: odpowiedzi to ja znam

nie rozumiem jednej rzeczy, mianowicie mam układ:
x − V jacka
y − V wojtka
x + y = 18
x = y + 1
i nie rozumiem skąd sie wzięła ta jedynka
24 mar 21:51
Michalina: *
3x + 3y = 18
x = y + 1
24 mar 21:51
24 mar 21:52
romanooo : no przecież masz napisane

to jest tak jak by jeden gonił drugiego, (albo jeden uciekał
zależy który przyjmiemy że jest szybszy) i w czasie 3 godzin ten jeden zmniejszył odległość
miedzy nimi z 18 km do 15 czyli o 3 kilometry. zatem prędkość jednego względem drugiego jest
równa 3km/3 godziny czyli po skróceniu jeden kilometr na godzinę
24 mar 21:54
Michalina: aaaaaa już rozumiem

dziękuję za tak dokładne wytłumaczenie
24 mar 21:56
romanooo : proszę
24 mar 21:59
blahhhh: δδδδπ⇔⇔⇔⇔⇔≥⇔⇔
3 paź 17:45
l:
7 sty 23:18