opuszczanie nawiasów
Młody: mam wielką prośbę o wytłumaczenie (5x+3)*(4x−20)−(4x+2)*(3x−1) czy w drugim członie po znaku
minus (między nawiasami) wykonując mnożenie wynik przepisujemy w nawiasie i potem zmieniamy
znak (po opuszczeniu nawiasu) czy też od razu wykonując mnożenie poszczególnych czynników
przepisujemy je bez nawiasu. Bardzo proszę o pomoc nie mogę tego nigdzie znależć.
13 kwi 11:11
Maciek: lepiej napisać minus i w nawiasie powymnażać wyrazy, a potem dopiero pozmieniać znaki, no bo
minus to spowoduje
13 kwi 11:21
Maciek: 20x2−100x+12x−60−(12x2−4x+6x−2)
13 kwi 11:22
Maciek: 20x2−100x+12x−60−12x2+4x−6x+2
13 kwi 11:23
Maciek: 8x
2−90x−58
13 kwi 11:24
Młody: dziękuję bardzo mi to pomogło

!
13 kwi 17:11
xDDDD: 2+(−3 − 4)+
10 wrz 19:51
te: δβα
3 paź 17:27
imię lub nick: gram w combata arms pisac moje gg 8568608

a te opuszczanie nawaisów to jest łatwe − + − =+
3 paź 17:28
Macieggg: (6x)2y2
27 lut 19:49
ronda: x2−9+(x−2)(x+2)=(x−7)(2x+1)−2
25 wrz 07:55
5-latek: 5 minut przed lekcjami ?
x2−9+x2−4=(x−7)(2x+1)−2 i dalej licz
25 wrz 08:39
ficz: bvtj ywitcnwaitchu
22 maj 14:34
Skibidi: Hej
Wytlumaczy ktos opuszczanie nawiasoe
19 maj 14:56
Skibidi: Bo nie czaje
19 maj 14:56
Jolanta: Napisz przykład
19 maj 21:58