Całki
Aggi1991: Obliczyć całkę: ∫(x3−3x2+5x−10)dx
Prosze o dokładne rozwiązanie krok po kroku z wytłumaczeniem.
22 sty 12:59
Trivial: Rada: naucz się wzorów podstawowych.
22 sty 13:17
Aggi1991: To akurat wiem, to może chociaż proszę o spr poprawności

∫(x
3−3x
2+5x−10)dx=∫x
3dx−3∫x
2dx+5∫xdx−10∫dx=
14x
4−
13x
3−
52x
2−10x
22 sty 13:56
Aggi1991: ∫(x
3−3x
2+5x−10)dx=∫x
3dx−3∫x
2dx+5∫xdx−10∫dx=
14x
4−
13x
3−
52x
2−10x+C
/zapomniałam o C.../
22 sty 14:02
Trivial:
| | x4 | | 5x2 | |
∫(x3 − 3x2 + 5x − 10)dx = |
| − x3 + |
| − 10x + c. |
| | 4 | | 2 | |
22 sty 14:14
Aggi1991: Ok. dzięki, przeoczyłam to skracanie...
22 sty 14:17
Aggi1991: A jeszcze taki przykład:
∫(2x3−x√x−2x+5√x−3√x−2)dx=
=12x4−25x52−x2+103x32−34x43−2x+C
22 sty 14:31
Aggi1991: Dobrze

?
22 sty 14:31
Trivial: dobrze.
22 sty 14:32
Aggi1991: ok. trochę samodyscypliny i wszystko da się zrobić

Dzięki
22 sty 14:37
Trivial:
22 sty 14:38
Aggi1991: następny przykład:
=2x
12−
12x
2−2x
−12+x
−1+C
Czy to jest dobrze

?
Proszę o ewentualne wskazanie błędów.
22 sty 14:56
Aggi1991: Przepraszam, że takie może proste i dla niektórych banalne przykłady, ale dla mnie całki to
zupełnie nowy temat i chcę zacząć od podstaw. Mam jakieś 60 przykładów do przerobienia
(niestety bez odpowiedzi) dlatego proszę o pomoc... Później może będę już sobie sama radziła

Z góry dziękuję za zrozumienie
22 sty 15:00
Trivial: Trzeba wszystko wymnożyć, a potem wszystko podzielić i scałkować.
| | (x3 + 1)(√x − 1) | | x7/2 − x3 + x1/2 − 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x2 | | x2 | |
| | 2 | | x2 | |
= ∫(x3/2 − x + x−3/2 − x−2)dx = |
| x5/2 − |
| − 2x−1/2 + x−1 + c. |
| | 5 | | 2 | |
22 sty 15:05
Aggi1991: OK. znalazłam swój błąd... Dzięki za pomoc
22 sty 15:15
dorota: nie umiem tego to jest chore

te całe wyrażenia algebraiczne
3 paź 17:29
dorota:
3 paź 17:29