pierwiastki wielokrotne wielomianu
d4mian: Podaj przykład wielomianu o wyrazie wolnym a0 = 2, który ma tylko jeden pierwiastek dwukrotny
równy 3 i którego stopień jest równy
a) 2,
b) 4
c) 6
10 sie 23:54
d4mian: a) (x−3)2(x−29)?
10 sie 23:59
Mila: a) a(x−3)
2=0
a(x
2−6x+9)=0
ax
2−6ax+9a=0
9a=2
11 sie 00:00
Kejt: jeśli chodzi o to żeby wielomian miał tylko jeden pierwiastek− dwukrotny to przykład jest zły..
ale jeśli chodzi o to, że ma mieć jeden pierwiastek dwukrotny − więcej dwukrotnych mieć nie
może, ale pojedyncze tak, to przykład jest dobry.
11 sie 00:01
ICSP: nie mogę się zgodzić z a
11 sie 00:01
Mila: Kejt, ICSP?
11 sie 00:06
ICSP: tak ?
11 sie 00:08
Basia:
nie; przecież tam będzie drugi pierwiastek x=
29, a ma być tylko dwukrotny 3
(a)
(x−3)
2 = x
2 − 6x + 9
no to trzeba pomnożyć przez
29
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
W(x) = |
| (x−3)2 = |
| *(x2−6x+9) = |
| x2 − |
| x + 2 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 2 | |
(b) W(x) = |
| (x−3)2*(x2+1) = ..... rozpisz |
| | 9 | |
lub
W(x) = (x−3)
2(x
2+
29) = ................
| | 2 | |
(c) W(x) = |
| (x−3)2*(x4+1) = ................ |
| | 9 | |
lub
W(x) = (x−3)
2*(x
4+
29) = ..................
oczywiście są jeszcze inne możliwości
11 sie 00:09
d4mian: No tak samo mi wyszło, podobnie to obliczyłem
11 sie 00:10
d4mian: ///jezeli chodzi o a)
11 sie 00:10
hueh: nie moze byc a) (x−3)−7
b) (x
2−3)
2−7
c) (x
3−3)
2−7
3 paź 06:38
hueh: w a) (x−3)2−7 mialo byc
3 paź 06:39
ania:
w a) 2/9 * (x−3)2
w b) 2/9 * (x−3)2 * (x2+1)
w c) 2/9 * (x−3)2 * (x2+1)2
3 paź 07:24