fizyka
gwiazda: Mam takie zadanie : Oblicz na jakiej wysokości będą satelity stacjonarne nad Ziemią i Marsem ?
Dane mam:
R
z=6370km
ρ
z=5.515 g/cm
3
M
m=6,421 *10
23kg
μ
z=3,986*10
5[km
3*s
−2]
R
m=3385km
T
m=1.025957 dni ziemskich
T
z=23h 56m 4,1 s
proszę o wzory głównie z jakich skorzystać jak zacząć, z góry dziękuję
3 paź 11:02
3 paź 11:18
Mati: powinno pomóc
3 paź 11:19
gwiazda: Zaraz zobaczę , dziękuję Ci ślicznie bardzo bardzo

Jak coś mogę liczyć potem na pomoc z 2 ?
3 paź 11:22
Mati: coś się wymyśli na pewno

jesli nie ja to ktoś inny pomoże
3 paź 11:26
gwiazda: Tylko jedno pytanie jak zamienić Czas marsa z tych dni ziemskich?
3 paź 12:39
Mati: dzien ziemski masz podany w T
z= 23h 56m 4,1s
a dzień marsowy jest po prostu 1,025957 częścią dnia ziemskiego, należałoby zamienić T
z na
sekundy i przemnożyć przez 1,025957, wyjdzie T
m w sekundach
3 paź 15:25
Mati: sory ze tak długo ale musiałem coś zrobić

może jeszcze doczytasz
3 paź 15:26
gwiazda: Dziękuję ślicznie

właśnie tak myślałam, ale lepiej się upewnić , to 2 cześć dla Marsa
banalna
3 paź 16:06