dd
anmi0op: Prosta l : 3x+2y−21=0 zawiera wysokość trójkąta równobocznego ABC. Punkt A (6,8) jest
wierzchołkiem przez który przechodzi prosta zawierająca podstawę AB prostopadłą do prostej l.
Oblicz obwód i pole trójkąta ABC.
Jak wyznaczyc AB?
2 paź 18:15
Dominika: wyznacz równanie prostej zawierającej podstawę AB (prostopadła do l, przechodząca przez A).
Następnie oblicz odległość pkt A od tej prostej. Ta odległość jest połową odcinka AB
2 paź 18:22
anmi0op: tak to wiem, ale nie wiem jak
2 paź 18:26
2 paź 18:27
Dominika: najlepiej rownanie prostej l zapisac w postaci kierunkowej, czyli y=....
aby 2 proste byly prostopadłe, ich wspolczynniki kierunkowe musza spelniac rownanie a1*a2=−1.
Oblicz z tego wspolczynnik kierunkowy drugiej prostej, wspolczynnik b obliczysz podstawiajac
znany punkt A
2 paź 18:32
anmi0op: no to mam y= − 3/2 x + 21/2 i dalej?
2 paź 18:39
Dominika: i dalej mozna albo policzyc odleglosc punktu od prostej, albo najpierw znalezc punkt przeciecia
tych dwoch prostych i potem odleglosc miedzy punktem A a obliczonym pkt przeciecia
2 paź 20:46