planimetria
Aga: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4. Wysokość
ta dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden ma długość 2. Oblicz długość
przeciwprostokątnej,
27 sty 15:53
ja:

4=
√2x
x=8
Reszta z Pitagorasa
27 sty 15:59
Aga: Nie rozumiem : x
dlaczego √2x?
27 sty 16:03
ja: Z twierdzenia które mówi że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa
średniej geometrycznej długości odcinków, na które dzieli ona przeciwprostokątną
27 sty 16:05
ja: Ewentualnie, jeśli nie znasz tego twierdzenia można to wyprowadzić z podobieństwa
27 sty 16:06
Aga: Ja dalej tego nie widze, ani na rysunku, ani nic, jak zapisać twierdzenie też nie widze.. : <
27 sty 16:07
ja:

Z podobienstwa czerwonego trojkata do niebieskiego
2x=16
x=8
27 sty 16:11
Aga: 82+42= a2 { załóżmy, że a = przeciwprostokątna}
64+16=a2
80=a2
4√5=a?
27 sty 16:21
Pan S: Przeciwprostokątna ma długość 10
x obliczył prędzej kolega wyżej. (x=8), a 2 z treści zadania. Należy dodać te dwie wartości,
aby obliczyć przeciwprostokątną.
12 mar 18:51