Rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej
MonikaSz: Mam pytanie. Robimy zadania do poprawki i tam jest takie coś:
rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej
|x|+2=1
czyli
x+2=1 v x+2=−1
x=1−2 v x=−1−2
x=−1 v x=−3
Czy mój tok rozumowania jest słuszny a odpowiedź w książce "brak rozwiązan" nieprawidłowa? Czy
ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
Z góry dziękuję
16 sie 15:24
Squall: Po pierwsze to co napisałaś to nie jest nierówność
16 sie 15:31
MonikaSz: ojć przepraszam

z rozpędu. rozwiąż równanie miało być
16 sie 15:34
Bogdan:
Podpowiedź:
| jakieś wyrażenie | = a
Założenie: a ≥ 0.
Jeśli a < 0 to równanie jest sprzeczne i nie posiada rozwiązań.
16 sie 16:29
tim: Czyli np.
|x + 4| + 5 = 0
|x + 4| = −5
Sprzeczne, brak rozwiązania, gdyż wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia.
16 sie 16:31
Bogdan:
Tak, Timie

, bo wartość bezwzględną interpretujemy jako odległość, a odległość nie może być
ujemna.
16 sie 16:33
Bogdan:
Nie mówimy: wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia, natomiast mówimy, że jest nieujemna.
16 sie 16:34
tim: Wartość bezwzględna może być dodatnia oraz równa 0, może być?
16 sie 16:50
Bogdan:
Słowo "oraz" jest niewłaściwe, zamiast niego należy użyć słowa "lub".
Wartość bezwzględna jest dodatnia
lub równa 0.
Ponadto w matematyce nie mówi się: "może być", "będzie", należy mówić
jest.
Przykład:
Jeśli x + 2 = 5, to x będzie równe 3. Takie sformułowanie jest niepoprawne.
Prawidłowo jest tak: jeśli x + 2 = 5, to x
jest równe 3.
16 sie 16:57
MonikaSz: Już rozumiem

Dziękuję wszystkim za pomoc.
16 sie 17:21
Bogdan:
Przedstaw Moniko rozwiązanie swojego zadania, będziemy mieli pewność, że rozumiesz.
16 sie 18:18
MonikaSz: |x|+2=1
czyli |x|=1−2
|x|=−1
A wiedząc, że wartość bezwzględna jest nieujemna to wynik jest sprzeczny. Czyli nie ma
rozwiązania tego równania.
17 sie 09:13
asiulka: 5(x+1)−3(x−1)−2≤2(x+9−3(2−x)=
3 paź 14:33
misiaaa: 4(x+2)−(2x−2)≥0
7 paź 20:33
Janikow:

→δ≠56−77=6347(....)∑ r., 1
18 lis 19:07
madziula: 2x−7<−8
8 gru 15:31