Oblicz pole trójkąta prostokątnego, równoramiennego wpis
ABCD: Oblicz pole trójkąta prostokątnego, równoramiennego wpisanego w okrąg: (x−3)2 + (y + 5)2 = 36
10 mar 20:49
Basia:

ile tu wynosi r
2 ?
10 mar 20:53
ABCD: Qde nie mam pojęcia

Skąd wziojść to r
10 mar 20:57
Basia:
z ogólnej postaci równania okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
10 mar 20:57
ABCD: jeeezus dobra dzieki i tak tego nie zrobie

nawet nie wiem o co chodzi w tym wzorze
10 mar 21:00
Basia: to kiedy ostatni raz byłeś w szkole ?
r2=36
10 mar 21:15
Karolina:

Z własności trójkąta równobocznego prostokątnego wiemy że: przyprostokątne mają długość a,
natomiast przeciwprostokątna a
√3.
2r=12
a
√3= 12, a=4
√3
Bierzemy wrór na pole trójkąta równobocznego:
podstawiamy do wzoru.
P=12
√3
10 mar 22:39
Basia: Karolino
1.Jeżeli przyprostokątne oznaczasz przez a to przeciwprostokatna = a√2.
Tw.Pitagorasa się kłania, a nie bezmyślne wkuwanie wzorów.
2. Żaden trójkąt prostokątny nie jest równoboczny
10 mar 23:29
ydyh: (x+7)2 + (y−11)2 =8
26 wrz 17:56
kasia: Pole to 36 r=6 r2=36
z tego wzoru 2r*r/2=r2
czyli 2*2*6/2=36
72/2=36 36=36
3 paź 14:43