ile rozwiązań w zależności od parametru t ma układ równań
Rano:
t2x+y−1=0
x+y+t=0
3 paź 17:09
Rano: Dodam, że ma być to wykonane metodą wyznaczników.
3 paź 17:10
3 paź 17:10
Rano: Dzięki za link, ale tę stronę już odwiedziłęm.
Sęk w tym, że mimo tego i tak nie wiem jak mam się za to zabrać.
3 paź 17:14
Aga1.:
t2x+y=1
x+y=−t
W= I t2 1I
I 1 1I
W=t2−1
Wx=I 1 1I
I −t 1I
Wx=1+t
Wy=I t2 1 I
I 1 −t I
Wy=−t3−1
Gdy W≠0 układ oznaczony
W≠0 ⇔t∊R−{−1,1}
Dla t=1 układ sprzeczny, bo W=0, Wx≠0
Dla t=−1 układ nieoznaczony, bo
W=0 i Wx=0 i Wy=0
Jeszcze sprawdź.
3 paź 17:25
Rano: Sprawdziłem rozwiązanie, zgadza się.
Bardzo dziękuję za rozwiązanie, bardzo mi pomogło przy zrozumieniu sposobu w jaki się to
rozwiązuje
3 paź 17:43