ciągi
mariano italiano: Dane sa cztery liczby ustawione w ciag. Trzy pierwsze tworza ciag geometryczny a trzy ostatnie
ciag arytmrtyczny, suma pierwszej i ostatniej wynosi 35 a drugiej i trzeciej 30.
2 paź 23:03
Aga1.: a,b,c,d − szukane.
a, b, c − ciąg geometryczny
b,c,d−− ciąg arytmetyczny
b2=a*c
2c=b+d
a+d=35
b+c=30
2 paź 23:12
mariano italiano: dzieki
2 paź 23:13
mariano italiano: albo nie dziekuje bo dalej nie wiem
2 paź 23:17
Aga1.: c=30−b
d=35−a
b2=a(30−b)
2(30−b)=b+35−a
Zajmij się trzecim i czwartym równaniem i wylicz a oraz b.
2 paź 23:39