wartość bezwzględna
aGusia: Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają podany warunek
a) 1≤IxI≤4
b) 0≤Ix−1I≤7
c) 0≤Ix+3I≤8
Na osi liczbowej sobie zaznaczę tylko proszę pomóżcie mi znaleźć te liczby...
1 mar 19:14
Kasiaszek: musisz rozlozyc sobie to na 2 nierownosci, a miedzy nimi bedzie spojnik i, wiec pozniej na osi
czesc wspolna
|x|≥1 i |x|≤4
x≥1 lub x≤−1 x≤4 i x≥−4
1 mar 19:26
aGusia: a przykład b?;> bo mi coś nie wychodzi ..
1 mar 19:34
Walduś: czemu ci nie wychodzi robisz tak samo
1 mar 19:36
aGusia: ale mi wychodzą te same liczby, tylko że z przeciwnym znakiem...a w odpowiedzi jest inaczej
1 mar 19:40
Walduś: mi wychodzi w b) x ∊ R, x ∊ <−6;8>
1 mar 19:47
komentator OWMH:
ROZWIĄZANIE
Z INTERPRETACJI GEOMETRYCZNE I x − a I ≤ r; gdzie r ≥ 0
I x − a I reprezentuje odległość liczba( punkt) x do a ; stąd zapis I x − a I=r oznacza zbiór
wszystkich puntów x oddalonych od a o odległóscia r tzn x=a−r lub x=a+r ( liczba ta
jest albo na lewo od a oddalony o r lub jest na prawo oddalony o r
I x − a I ≤ r , reprezentuje zbiór punktów ( liczba) x; który ich odległosci do a
jest mniejsze od r bądź równy r a więc to są punkty które sie znajdują
dookoła a (na prawo i na lewo )o promieniu r lub mniejsze o r tzn to są punkty
należące do przedział domknięty [ a−r ; a+r]
I x − a I ≥ r to jest przecibieńtwo do I x − a I ∠ r, a więc to reprezentuje zbiór
punktów nie należacych do przedział (a−r; a+r)a więc do jego dopełnienie tzn.
( −∞; a−r] U [a+r; ∞)
analogiczne do mozemy opisać rozwiązanie następujacych nie równości
Warto tu pamietać o co to jest zdania przeciwne (przeczenie zdania) i co to jest
dopełnienie zbióru
UWAGA JEŚLI W ZDANIU 1 MAMY ZNAK ≤ PRZECZENIE TEGO ZDANIA POSIADA ZNAK >
ZBIÓR ROZWIĄZANIE ZDANIA 1 JEST DOPEŁNIENIE ZBIÓR ROZWIĄZANIA JEGO
ZAZPRZECZENIA.
PRZY OSTRY NIERÓWNOŚCI ROZWIĄZANIA SĄ PRZEDZIAŁAMI OTWARTYMI
MAJĄ POD UWAGĘ TO CO WYZEJ WYMIENIONE
I x − a I < r ; I x − a I > r
A więc m ≤ I x − a I ≤ r to jest ⇔ układ nierówności m≤I x − aI i I x − a I ≤ r
pierwsza nierówność m≤ I x − a I ma rozwiązanie (−∞; a−m] U [ a+m; ∞)
druga nierówność I x − a I ≤ r ma rozwiązanie [a−r;a+r]
rozwiązanie tego układu będzie przecięcia tych dwóch przedziałach
a więc reprezentujesz na osi liczbowej te dwa zbiory i znajdziesz ich iloczynu
(przecięcia zbiorów).
pozdrowienia, mam nadzieje ze zrozumiesz to co napisałem
komentator OWMH
1 mar 20:13
sknera: mocarz KOmentator będziesz mi udzielał korepetycji mam problem z paroma zadaniami
1 mar 20:16
komentator OWMH:
trzeba potratować te nieróności z modułem jako reprezentujace punktów wewnątrz koło
lub poza kołem ( czy równiez reprezentuje bez ich brzegu). to jest spojrzenie na zbiór
punktów na prostej. w skrócie koło jest przedziałem na prostej; a nierówności np.
I x − a I ≤ r jest wewnątrz koła z brzgiem o środku a i promieniu r ; a tu brzeg koła są
dwa punkty a−r i a+r; a więc to koła reprezentuje przedział domknięty [a−r; a+r]
np. I x − a I > r to jes przeczenie zdania I x − a I ≤ r ; a więc
I x − a I > r to jest zbiór dopełnienie zbioru [a−r; a+r] na osi ℛ tzn. zewnątrz tego
koła a więc reprezentuje przedział (−∞ ; a−r) U (a+r; +∞)
mam nadzieje że to wystarczy.
komentator OWMH
1 mar 20:33
JaJo:
Siema
3 paź 18:20
izabella: na osi liczbowej zaznacz zbiór liczb , które należą
a) do przedziału (1; + ∞ ) lub do przedziału (−∞ ;−3 )
3 lut 15:12
Beata: zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają podany warunek.
a) 2 < lxl < 5
b) −3 ≤ lx−1l ≤ 2
c) 0 < lx+2l ≤ 3
proszę o pomoc
dla mnie to czarna magia
21 lut 17:21
Beata: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= 1/2+2 dla x≤1
f(x)=4x+2 dla x>1
28 lut 16:11
Beata: 1/2x
28 lut 16:12
mTT: pomocy
22 wrz 16:37
Heheszky ;*:

αβγδπΔ
∞≥∫←→
1 paź 18:50