równania wykładnicze
ANKO: Eta jestem

16
xx+3=4(
2x8)
12x+5
i drugie bardzo proszę:
256
1x2−4*{
42x}
1x+2=4
1x−2
30 wrz 19:56
ANKO: 16xx+3=4(2x8)12x+5
i drugie bardzo proszę: poprawiłam nawias
2561x2−4*(42x)1x+2=41x−2
30 wrz 19:59
Eta:
1/ 16 = 2
4 , 4= 2
2 28=
14 = 2
−2
D= R\ {−3, −
52}
zatem:
2
(4xx +3) = 2
2 *( 2
−2)
12x +5
2
(4xx +3) = 2
(2 + −22x+5)
podstawy już sa takie same , więc porównujemy wykładniki
| 4x | | 2(2x +5) −x | |
| = |
|
|
| x+5 | | 2x +5 | |
4x( 2x +5) = ( x +3)( 3x +10)
to już dokończ ....... podaj x pamiętając o dziedzinie !
zad2)
musisz napisać wyraźniej , bo nie moge tego odczytać

napisz same wykładniki oddzielnie ibo podstawy widzę

a może już sobie sam poradzisz , podobnie jak podałam w pierwszym
30 wrz 20:14
Eta:
A jednak źle odczytałam w tym pierwszym ( ach ten komputer)
jak powinno być po prawej stronie ?
bo nie wiem?
czy tak: 4 *(2)x8)12x +5
czy;
4 * ( 28)x)12x +5
napisz , bo to bardzo ważne i ma wpływ na poprawny wynik!
30 wrz 20:21
ANKO: to pierwsze 2 do potęgi x dzielone przez 8
30 wrz 20:30
ANKO: Eta

! mi w pierwszym zadaniu wychodziło po sprowadzeniu do wspólnej podstawy i jej
opuszczeniu:
{
4xx+3}={
2x−62x+5}
30 wrz 20:38
Eta:
Wybacz

zadanie samo w sobie to banał!
Nie będę na darmo liczyć przy tak nieczytelnych zapisach

Sposób rozumowania podałam , wiec rozwiąż i po rozwiązaniu
i wyznaczeniu "x"
sprawdź czy lewa strona = prawej i to wszystko
pamietaj o dziedzinie.
Powodzenia
30 wrz 20:43
ANKO: 1. 16 do potęgi (X dzielone przez x+3)=4 razy(2 do potęgi X dzielone przez 8) i ten cały ułamek
do potęgi( 1 dzielone przez 2x+5)
30 wrz 20:45
ANKO: 2.256 do potęgi (1 dzielone przez x do potęgi2 −4) razy ułamek(4dzielone przez 2 do potęgi x)
i ten cały ułamek do potęgi ułamek(1 dzielone przez x+2)= 4 do potęgi ułamek(1dzielone przez
x−2)
30 wrz 20:52
2 paź 22:15
julia: yy to 6x ma być w potędze jakby ktoś miał czas i ochotę to prosze
2 paź 22:17