przedziały
głupek:(: wyrażenie 3x − |1−x| + 2 |x−2| jest dla x∊<1;2>
nie mam pojęcia jak się za to wziąć
2 paź 20:53
pigor: ... np. tak: z założenia x∊<1;2> , więc bierzesz sobie jakąś liczbę wewnątrz tego przedziału
np. 1,5 , wtedy 1−x= 1−1,5= −0,5< 0 ⇒ |1−x|= −1+x i x−2= 1,5−2= −0,5< 0 ⇒ |x−2|=−x+2 ,
zatem
3x−|1−x|+2|x−2| = 3x−(−1+x)+2(−x+2)= 3x+1−x−2x+4=
5 − szukana wartość. ...
2 paź 21:26
shreck:

Masz podany zbiór x ∊ <1;2> i w nim musisz rozpatrzeć podane wartości bezwzględne.\
Popatrz...
W tym przedziale wartość bezwzględna |1 − x| oraz |x − 2| jest ≥ 0, więc zgodnie z definicją
wartości
|a| = a, dla a ≥ 0,czyli:
3x − (1 − x) + 2(x − 2) = 3x − 1 + x + 2x − 4 = 4x − 5
2 paź 21:39
Aga1.: shreck,
I1−xI=−1+x, oraz Ix−2I=2−x w przedziale <1,2>
3 paź 08:59
pigor: ... , cóż, no tak , niestety, twoja pewność, zgubiła cię
shreck−u ,
bo nie masz zielonego pojęcia o (definicji) wartości bezwzględnej . ...
3 paź 10:06