dodawanie potęg o tych samych podstawach
tomek274: a−5 + a−6 =
proszę o pomoc
2 paź 22:01
Mati: czy chodziło Ci o a−5 + a−6= ?
2 paź 22:08
tomek274: tak
2 paź 22:13
Paweł: | | 1 | |
a−5 + a−6 = a−5 + a−5−1 = a−5 + a−5*a−1 = a−5 * (1 + |
| ) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1,5 | |
a−5 * (1,5) = |
| * 1,5 = |
| |
| | a5 | | a5 | |
2 paź 22:16
tomek274: dlaczego w nawiasie jest (1+ 1/2) ? nie zapomniales o "a" ?
2 paź 22:18
Paweł: sorki źle − tam powinno byc a (a to zmienia całą resztę)
| | 1 | | a+1 | | 1 | | a+1 | | a+1 | |
[...] = a−5 * (1 + |
| ) = a−5 * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | a | | a | | a5 | | a | | a6 | |
ale pewien nie jestem
2 paź 22:22
tomek274: no tyle to mi tez wyszlo, tyle ze chodzi o to ze odpowiedzi sa w jednej potedze a

a
−11
a
−10 a
−6 a
−5 takie sa odpowiedzi
2 paź 22:25
Aga1.: tomek274, wydaje mi się, że nie przepisałeś całego przykładu.
3 paź 08:26
Justi: 327+329 =
5 lut 15:49
Dariaaa: 718+720 jest podzielne przez?
18 kwi 17:53
5-latek : 718+720= 718(1+72}= 718*50 wiec np. przez 50 jest podzielne
18 kwi 17:55