OPISZ FIGURY GEOMETRYCZNE ZA POMOCĄ UKLADÓW NIERÓWNOŚCI
Asiek: opisz figury geometryczne za pomocą odpowiednich układów nierówności:
a) trójkąt prostokątny Dane: A(−4,1), K(0,3), B(6,−2), ∡ACB = 90∧
b) prostokąt ABCD, A(−3,−4), B(6,−1), D(−4,5; 0,5)
c) równoległobok ABCD, A(1,−3), B(6,2), C(2,3)
d) trójkąt różnoboczny ABC, B(√3, 3), α czyli kąt BAC = 60∧, C(−2√3 , 0)
e) równoleglobok ABCD, AB oraz CD są równoległe do osi OX, α czyli kąt ABC = 135∧, B(3,−3),
D(1,3)
f) trapez ABCD, AD równoległe do BC, α czyli kąt ABC = 30∧, D(−3√3, 2), B(√3, 0)
bardzo proszę o pomoc jak najszybciej, wiem tylko że trzeba wyznaczyć punkty, które nie są
podane ale ie wiem jak to zrobić.
13 maj 22:24
Edek: a) iloczyn skalarny wektorów
b) proste prostopadłe i równoległe
c) proste prostopadłe i równoległe
d) noblicz długość |BC| a póżniej zakreśl okręgi o promieniu BC w środkach B i C punkt
styczności będzie punkt A
e) ?
f) ?
nad dwoma ostatnimi pomyślę
14 maj 12:31
Bogdan:

Oj
Edek, co Ty tu opowiadasz?
1. Dane: A(−4,1), K(0,3), B(6,−2), to nie jest trójkąt prostokątny.
| | 3−1 | | 1 | |
Prosta zawierająca punkty: A, K: a1 = |
| = |
| |
| | 0+4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y − 1 = |
| (x + 4) ⇒ y = |
| x + 3 |
| | 2 | | 2 | |
| | −2−1 | | −3 | |
Prosta zawierająca punkty: A, B: a2 = |
| = |
| |
| | 6+4 | | 10 | |
| | −3 | | −3 | | 2 | |
y − 1 = |
| (x + 4) ⇒ y = |
| x − |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
| | −2−3 | | −5 | |
Prosta zawierająca punkty: B, K: a3 = |
| = |
| |
| | 6−0 | | 6 | |
| | −5 | | −5 | |
y − 3 = |
| x ⇒ y = |
| x + 3 |
| | 6 | | 6 | |
Wszystkie następne przykłady rozwiązuje się podobnie.
Układ nierówności:
14 maj 12:56
Edek: no dobra ale po co jest podany kąt 900 ?
14 maj 13:42