k
mrrr: Sprowadzam liczbę zespoloną w postaci a + bi do postaci trygonometrycznej.
z = −3 + 3i
|z| =
√18 = 3
√2
| | −3 | | −1 | | √2 | |
cosδ = |
| = |
| = − |
| |
| | 3√2 | | √2 | | 2 | |
Teraz mam problem, jak najłatwiej ustalić taki kąt?
| | π | |
Z interpretacji geometrycznej widzę, że kąt leży w I ćwiartce − δ ∊ (0, |
| ) ale nie bardzo |
| | 2 | |
wiem jak go ustalić.
Jeszcze jedno − czymże się różni argument od argumentu głównego? Mogę prosić o jakiś przykład
bo nie mogę zapałać.
3 paź 10:03
mrrr: Przepraszam, oczywiście się pomyliłem δ ∊ (0, π).
3 paź 10:05
3 paź 10:11
mrrr: | | 3π | |
Dziękuję za odpowiedz, jednak nie mogę się doczytać skąd można obliczyć, ze δ = |
| . |
| | 4 | |
3 paź 10:22
Krzysiek:

| | 3 | | π | |
czyli: tgα= |
| =1 ⇒α= |
| |
| | 3 | | 4 | |
3 paź 10:29
MQ: δ nie leży w I ćwiartce, chociażby dlatego, że cosδ jest ujemny.
| | π | |
Leży w II ćwiartce: δ∊( |
| ,π) |
| | 2 | |
3 paź 10:29
mrrr: Myli mi się to jeszcze ale pracuję nad tym

.
Krzysiek − chyba już rozumiem, dziękuję.
Czy dobrze obliczyłem, że liczbę −3 + 3i można przedstawić jako:
| | 3π | | 3π | |
z = 3√2 [cos( |
| + 2kπ) + isin( |
| )] |
| | 4 | | 4 | |
?
3 paź 10:50
Krzysiek: ok, tylko po co to 2kπ?
3 paź 10:55
mrrr: Tak nam na wykładzie kazała prowadząca pisać. Wszystkie zadania liczymy z tym okresem.
Jednej rzeczy nie rozumiem, widzę z notatek, że prócz obliczenia przykładowo kąta między osia
Re a półprostą przechodzącą przez pkt reprezentujący liczbę zespoloną liczymy jeszcze coś −
tj. jakiś innych kąt, zdaje się, że dla np. I ćwiartki β = δ, dla II π − δ dla III π+δ dla IV
2π−δ. Czy to będzie ten argument?
3 paź 11:01
mrrr: Własnie nie mogę pojąc czy we wzorze z = |z|[cosδ + isinδ], δ to kąt między półprostą a osią
Re/OX to argument czy argumentem jest 2π−δ.
3 paź 11:08
Krzysiek: jeżeli piszesz to 2kπ to chyba przy sinusie też powinno być...?
co do Twojego pytania... to zapewne to samo robicie co ja teraz..
np. jakbym policzył miarę kąta 'pod' α (który tyle samo wynosi)nazwijmy go kątem β, to wtedy
| | 3π | |
argument wynosiłby δ=π−β=π−π/4 = |
| |
| | 4 | |
3 paź 11:09
mrrr: Tak, przy sinusie też powinno być.
Po prostu nie mogę zrozumieć co się dzieje bo raz liczymy kąt między półprostą a raz różnicę π
− δ itp.
Przykładowo dla:
| | 3 | | 1 | | π | | π | |
− |
| + |
| i otrzymuję cos( |
| + 2kπ )+ isin( |
| + 2kπ) a na zajęciach wynik |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
wyszedł:
| | 5π | | 5π | |
cos( |
| + 2kπ) + isin( |
| + 2kπ) czyli znów jakaś różnica − odjęli od π − δ nie wiem |
| | 6 | | 6 | |
jak mam to liczyć.
3 paź 11:20
Krzysiek: nie powinno być −√3{2} +1/2 i ?
wtedy wynik na zajęciach jest ok...
Liczysz tak samo jak ja wyżej..., liczysz kąt 'α' i dodajesz π/2
3 paź 11:25
Krzysiek: | | −√3 | | 1 | |
"nie powinno być: |
| + |
| i " |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 11:26
mrrr: Tak, z pierwiastkiem. Tylko nadal nie rozumiem dlaczego to odejmowanie czy we wzorze:
|z|[cosδ + isinδ], δ to w końcu jaki kąt? Kąt między osią OX a a półprostą przechodzącą przez
(Rez, Imz) czy 2(?)π(?) − kąt między półprostą a OX?
3 paź 11:33
ania:

δ to kąt zaznaczony jako a
a= 90+c lub a=180−b do wyboru
3 paź 11:37
mrrr:

We wzorze na postać tryg. podstawiam wartość czerwonego kąta czy innego?
3 paź 11:40
mrrr: Ok, Ania. Czy z tego wynika, że w I ćwiartce za δ = α, w II π−α w III π+α IV 2π−α?
3 paź 11:42
ania: tak
3 paź 11:48