wielomiany
ania: Nie mam pomysłu jak rozłożyć te wielomiany:
w(x)=1/2x3−1/6x2−3x+1
w(x)=x3−√2x2+√2x−2
w(x)=(20x3−28x2+8x)(x4+6x3+2x2+12x)
Bardzo proszę o pomoc.
5 wrz 17:28
ICSP: piszę
5 wrz 17:29
ania: będę wdzięczna jeżeli uda Ci się to rozwiązać ; )
5 wrz 17:33
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| x3 − |
| x2 − 3x + 1 = |
| x2(x − |
| ) − 3(x − |
| ) = ( |
| x2 − |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | | 1 | |
3)(x − |
| ) = ( |
| x − √3)( |
| x + √3)(x − |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
b)x
3 −
√2x
2 +
√2x − 2 = x
2(x−
√2) +
√2(x −
√2) = (x
2 +
√2)(x −
√2)
c)(20x
3 − 28x
2 + 8x)(x
4 + 6x
3 + 2x
2 + 12x) =
tutaj proponuję oddzielnie rozłożyć dwa nawiasy a później połączyć to wszystko w całość :
20x
3 − 28x
2 + 8x = 4x(5x
2 − 7x + 2) = // tutaj liczysz z delty pierwiastki. Ja zrobię innym
sposobem który uważam za szybszy i ciekawszy // = 4x(5x
2 − 5x −2x + 2) = 4x[5x(x−1) − 2(x−1)]
= (4x)(5x−2)(x−1)
x
4 + 6x
3 + 2x
2 + 12x = x[x
2(x+6) + 2(x+6)] = x(x
2+2)(x+6)
łączymy to i otrzymujemy :
(20x
3 − 28x
2 + 8x)(x
4 + 6x
3 + 2x
2 + 12x) = (4x)(5x−2)(x−1) * x(x
2+2)(x+6) =
4x
2(5x−2)(x−1)(x
2+2)(x+6)
5 wrz 17:36
ania: Spadłeś mi z nieba. Dziękuje!
5 wrz 17:37
olo: Jak można to rozłożyć
2x5+5x3−12x
3 paź 12:38
Ajtek:
x(2x4+5x2−12)=0
x=0 lub x2=t, t≥0 ⇒ 2t2+5t−12=0
Tak bym to zrobił.
3 paź 12:46