Rozwiąż równanie
berni: Rozwiąż równanie −2√x +x=0
2 paź 20:32
Nienor: Z:x≥0
−2√x=−x
2√x=x w pamięci widać, ale /2
4x=x2
0=x2−4x
x(x−4)=0
x=0 ∨ x=4
2 paź 20:35
rolnik :): podstaw za √x=t
2 paź 20:36
Mati: wstawiasz pomocniczą niewiadomą t za √x i otrzymujesz:
t2−2t=0
dalej sobie poradzisz
2 paź 20:38
berni: Dzięki
2 paź 20:38
pigor: ... z definicji pierwiastka kwadratowego dziedzina
Dr= <0;+∞) ,
wtedy np. tak :
−
2√x+x= 0 ⇔ −2
√x+(
√x)
2= 0 ⇔ −
√x (2−
√x)= 0 ⇔
x=0∊D
r ∨ 2−
√x= 0 ⇒
⇒
√x=2 ⇒
x=4 ∊D
r ⇒
x∊{0,4} . ...
2 paź 20:39