"W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 2 dm, a kąt przy podstawie ma miarę 30o.
Oblicz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt"
i ja to robię tak:
| 2 | ||
R= | ||
| 2sin120 |
| 1 | ||||||||
R= | ||||||||
|
| 2 | ||
R=1* | ||
| √3 |
| 2√3 | ||
R= | ||
| 3 |
| 1 | ||
cos30= | ||
| a |
| √3 | 1 | ||
= | |||
| 2 | a |
| 2√3 | ||
a= | ||
| 3 |
| 1 | 2√3 | 1 | √3 | |||||
P= | *2* | * | = | |||||
| 2 | 3 | 2 | 3 |
| 4√3+6 | ||
Ob= | ||
| 3 |
| 2P | ||
r= | ||
| Ob |
| 6−3√3 | ||
r= | ||
| 2 |
| R | √3 | 2 | 4√3−6 | ||||
= | * | = | |||||
| r | 3 | 6−3√3 | 9 |
| 4√3−6 | ||
i mam problem bo w odpowiedziach jest że | ||
| 3 |
| √3 | 6 − 3√3 | ||||||||||
r = | = | = | = 2 − √3 | |||||||||
| 2√3 + 3 | 3 |