..
POMOCY: Wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są
długości boków prostokąta przy ustalonej różnicy ich długości:

(prawda?)
25 paź 18:53
Grześ: Nie, np. jeśli masz podane pole prostokąta, to wtedy funkcja dłuższego boku od krótszego .
Wtedy będą odwrotnie proporcjonalne.
25 paź 18:55
Grześ: np. masz podane pole prostokąta = 24
25 paź 18:56
POMOCY: Wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są długości boków prostokąta przy ustalonym polu ?
25 paź 19:02
Grześ: Wtedy tak
25 paź 19:03
POMOCY: uzupełnij tabelę tak aby przedstawiał wielkości odwrotne proporcjonalnie
wiec mam taka tabelke
x ? ? 3 8 5
y 5 3 ? ? −8
i mam ją uzupełnić (te ?) czyli tu wiem z tego ostatniego xi y ze bedze x*y wynosił −30
czyli ma być w
1 x=−8 y 5
2
3
4 x=8 y=−5
?
25 paź 19:09
Grześ: Dzielisz normalnie tą wartość −30 przez poszczególne dane wielkości
25 paź 19:10
POMOCY: to wiem

ale
np w 2 i 3 mam podaną jedną wartość w obu przypadkach 3 .
sorka ma być −40 ( 5*(−8)) i wracając do tego 3 nie da sie podzielic przez 3 = −13,(3) ?
25 paź 19:16
Pomoocy!: Uzupełnij tabelę tak, aby przedstawiła wielkości odwrotnie proprcionalne.
a) x I 1 I ? I 3 I ? I 6 I
y I ? I 2 I ? I 4 I 5 I
b) x I 2 3/5 I 3,9 I 5 1/5 I ? I
y I 1 I ? I ? I 2 1/6 I
3 paź 17:49