funkcje tryg powojnego kata wyprowadzanie
Rafał: Witam, mam za zadanie wyprowadzić funkcje tryg. podwójnego kąta mianowicie:
a) sin2α
b)cos2α
c)tg2α
d)ctg2α
następnie
a)sin3α
b)cos4α
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak nalezy to wyprowadzic?
2 paź 18:35
Eta:
sin(x+y)= sinx*cosy+cosx*siny
to:
sin2α= sin(α+α)= .........
2 paź 18:37
Rafał: no to będzie
sinα * cosα + cosα * sinα
i co dalej ?
2 paź 18:43
Aga1.: sinacosa+sinacosa=2sinacosa.
2 paź 18:44
Eta:

+

= 2*

......= 2sinα*cosα
2 paź 18:45
Eta:
I
Aga popsuła zabawki
2 paź 18:45
Rafał: Eta genius

No tak prostę dziękuje bardzo jak będę miał dalej problem z resztą to się odezwę
2 paź 18:47
Aga1.: Przeepraszam, Eta
2 paź 18:47
rolnik :): czyli 2sinαcosα
z resztą to samo tylko poszukaj w tablicach wzorów na cos(α+β) na tg i ctg chyba też są a przy
sin3α rozpisujesz to na sin(2α+α) i robisz to samo
2 paź 18:48
Rafał: ktoś mi zdradzi wzory na tg i ctg
2 paź 18:49
Rafał: a dobra już nie trzeba xD grrrrrrrrrrr
2 paź 18:51
2 paź 18:52
2 paź 18:59
Eta:
sin3α= sin(2α+α)=...............
cos4α=cos(2α+2α) =...........
2 paź 19:02
Rafał: Eta i co dalej

czyli będzie:
sin3α= sin(2α+α)= 2 sinα cosα + sinα cosα ?
2 paź 19:04
rolnik :): sin3α=sin(2α+α)=sin2α*cosα+cos2α*sinα=2sinα*cosα*cosα + (cos2α−sin2α)*sinα=
2sinαcos2α+sinαcos2α−sin3α=3sinαcos2α−sin3α
2 paź 19:09
Eta:
@
rolnika 
Można jeszcze zapisać tak : sin3α= sinα(3−4sin
2α)
2 paź 19:12
Rafał: nie rozumiem
2 paź 19:16
Eta:
Tak jak napisał Ci mało−rolnik

sin3α= ......... od rolnika = 3sinα*cos
2α−sin
3α 3sinα(1−sin
2α)−sin
3α=
3sinα−3sin
3α−sin
3α=
= 3sinα−4sin
3α= sinα(3−4sin
2α)
i mamy elegancki wzór:
sin3α= sinα(3−4sin2α)
2 paź 19:22
Eta:
Podobnie wyprowadź
cos3α= cos(2α+α)=......... podobnie jak podał rolnik
otrzymasz:
cos3α= cosα( 4cos2α−3)
2 paź 19:24
Rafał: To może to rozłóżmy

Mamy tak: sin3α= sin(2α+α)
czyli
sin 2α =2 sinα cosα
u rolnika
sin α = cos2α*sinα skąd się wzięła ta 2
2 paź 19:26
rolnik :): no ze wzoru sin(α+β)
2 paź 19:28
rolnik :): za α podstawiłem 2α za β − α i przepisałem ze wzoru
2 paź 19:29
Rafał: no ale chyba sinα to nie to samo co sin α+α

nie wiem kurde no
2 paź 19:31
Rafał: czekaj przeanalizuje jeszcze dwa razy
2 paź 19:31
rolnik :): @ Rafał −nie rozumiem
2 paź 19:32
Rafał: sin2α=sin(α+α)=sinα*cosα+sinα*cosα=2sinαcosα czyli z tego wynika, że sinα= sinα*cosα



?
2 paź 19:34
ICSP: mylicie kąty
2 paź 19:34
rolnik :): tak Rafał nie można
2 paź 19:35
Rafał: nie ogarniam tego xd
2 paź 19:35
rolnik :): po prostu 2sinα to nie to samo co sin2α
2 paź 19:35
ICSP: sin2α = 2sinαcosα
te dwójki nie mają nic ze sobą wspólnego. Nie możesz tak skrócić
2 paź 19:36
Rafał: to skąd wiemy ile wynosi sinα? bo sin2α obliczyłem ze wzoru sin(α+β)
2 paź 19:36
ICSP: sinα to sinα
2 paź 19:37
Rafał: to co sin(2α+α)=2sinαcosα + sinα ? Xd
2 paź 19:39
ICSP: za mało .
Mylisz ciągle wzory
sin(x + y) ≠ sinx + siny
sin(x+y) = sinxcosy + sinycosx
2 paź 19:45
Eta:
sin(2α+sinα)= sin2α*cosα+ cos2α*sinα= 2sinα*cosα *cosα+ (cos
2α−sin
2α)*sinα=
=........ dokończ
Już jasne?
2 paź 19:46
Rafał: ahaa XD dziękuje bardzo póki co zrozumiałem o co chodzi z tymi dwójkami dziękuje teraz
przeanalizuje sobie resztę
2 paź 19:48
Rafał: już wiem potem podstawiamy za sin2α =2sinα*cosα *cosα


robię postępy dziękuje
2 paź 19:52
asdf:
sin(2x + sinx) = sin2xcosx + cos2xsinx = 2sinxcos2x + cos2xsinx − sin3x = 3sinxcos2x −
sin3x = sinx(3cos2x − sin2x)
takie coś?
2 paź 19:52
Eta:
Tak trzymaj
2 paź 19:52
Eta:
Zobacz wpis 19 : 22
2 paź 19:54
Rafał: Ok, wyszło mi tak jak rolnikowi

...= 3sinαcos2α−sin3α
teraz biorę się za cos4α
2 paź 19:55
ICSP: xD
(cosx + isinx)
3 = (cos3x + isin3x) ale przecież z dwumianu Newtona mamy że :
(cosx + isinx)
3 = cos
3x + 3isinxcos
2x −3cosxsin
2x − isin
3x
zatem porównując części rzeczywiste i urojone mam :
cos3x = cos
3x − 3cosxsin
2x
sin3x = −sin
3x + 3sincos
2x
Oto przykład użycia liczb zespolonych w celu prostego wyprowadzenia wzoru na sin(nx)

, n ∊ N
2 paź 19:55
Rafał: teraz nie wiem czy dobrze robie

cos4α=cos(2α+2α)=2cos
2 α − 2sin
2 α? xD wystarczyło podstawić?
2 paź 19:59
Eta:
cos4α= cos2*2α= cos2(2α)−sin2(2α)
2 paź 20:04
rolnik :): źle
cos4α=cos(2α+2α)=cos22α−sin22α
2 paź 20:06
rolnik :): no i można zrobić tak (cos2α)2=... i dalej chyba wiesz
2 paź 20:07
rolnik :): cos22α=(cos2α)2
2 paź 20:08
Rafał: mam mętlik w głowie xD
2 paź 20:12
Rafał: czy mogli byście mi to rozpisać tak jak poprzednio?
cos(2α+2α)=......................................
2 paź 20:13
Rafał: czy to będzie tak jak poprzednio, że cos(2x+2y)=sin2xcos2y + sin2ycos2x?
2 paź 20:15
Rafał: wróć cos(2x+2y)=sin2xcos2y − sin2ycos2x?
2 paź 20:16
Rafał: chyba wzory mi się rąbią ;xxx
2 paź 20:18
rolnik :): popatrz na wpis o 20:06
2 paź 20:21
Rafał: cos4α=cos(2α+2α)=cos2 2α−sin2 2α na tym skończyłem okazało się, że wzory pomyliłem xDDDD
czas do spania chyba da się coś dalej z tym zrobić?
2 paź 20:21
rolnik :): da się
2 paź 20:24
Rafał: ok mówiłeś chyba, że się da wcześniej więc tak:
(cos2α)
2 − (sin2α)
2 = ......... tak? biorę się pod podstawianie
2 paź 20:25
Eta:
dalej:
cos4α= 8cos4α−8cos2α+1
2 paź 20:26
Rafał: czyli końcowy wynik to: cos4 α+sin4 α − 4sin2 αcos2 α
2 paź 20:27
2 paź 20:29
rolnik :): mi wyszło cos4α−6sin2αcos2α+sin4α
Eta po prostu sinus zamieniła na cosinus z jedynki trygonometrycznej ( przynajmniej tak mi się
wydaje)
2 paź 20:32
Eta:
Są trzy postacie :
cos2α= cos
2α− sin
2α = 1− 2sin
2α = 2cos
2α−1
skorzystaj z tej trzeciej
(2cos
2α−1)
2− (2sinαcosα)
2 =........ i za sin
2α = 1−cos
2α
otrzymasz taki wynik jaki podałam!
Do dzieła..........
Rafał
2 paź 20:35
Rafał: no to czekamy aż Eta się wypowie, chociaż ty też masz
6 tam gdzie ja mam
4
2 paź 20:35
rolnik :): @ Rafał ale zamień sin na cos i powinno wyjść to samo co Ecie
2 paź 20:37
Rafał: ale jak mam zamienic sinus na cosinus?
2 paź 20:52
Rafał: Mogli byście mi to opisać po kolei jak to zrobiłeś rolnik w poprzednim? bardzo proszę
2 paź 20:55
Rafał: ok eta mi podała w sumie : (2cos2α−1)2− (2sinαcosα)2 =........ i za sin2α =
1−cos2α
jestem już chyba zmęczony ;x dobra jest poradze sobie idzie spac dziekuje bardzo
2 paź 20:58
Rafał: cos4α= 8cos
4 α−
4cos
2 α+1 tak mi wyszło

okej thx a lot guys
2 paź 21:13