Witam czy ma ktoś pomysł na to zadanie???: WYKAŻ ŻE:
alicja-p: √98 − 24√10 = 4√5 − 3√2
2 paź 23:57
sushi_gg6397228:
trzeba wyrażenie pod pierwiastkiem zwinac
√(4√5− 3√2)2=|....|= prawa strona
3 paź 00:01
alicja-p: dziękuję bardzo

a
√5 −2√6 =
1√5 + 2√6
3 paź 00:13
alicja-p: próbowałam zrobić analogicznie, ale na to jest chyba jakiś inny sposób
3 paź 00:14
ICSP:
teraz przemnóż licznik i mianownik przez
√5 + 2√6
3 paź 00:16
alicja-p: dziękuję bardzo za pomoc, jednak nie jest to takie trudne jak się wydawało
3 paź 00:19
pigor: ... np. tak :
L= √ 98−24√10 =
√ 80−2*4√5*3√2+18 =
√ (4√5)2 −2*4√5*3√2+(3√2)2
=
=
√(4√5−3√2)2 = |4
√5−3
√2|=
4√5−3√2 =
P . c.n.w. . ...
3 paź 00:24
Bogdan:
Jeśli trzeba wykazać, że √98 − 24√10 = 4√5 − 3√2 , to wystarczy:
(√98 − 24√10)2 = (4√5 − 3√2)2 ⇒ 98 − 24√10 = 80 − 24√10 + 18
L = P
3 paź 00:32