matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1463,
1462
,
1461
,
1460
,
1459
,
1458
,
1457
,
1456
, ...,
całe
Zadania
Odp.
10
pati:
Nie wykonując tego działania znaleźć reszte z dzielenia W(x)=x
5
−15x+9 przez V(x)=x
3
=x
2
+4x+$
0
ledzeppelin20:
Witam, Jak obliczyć całkę podwójną ∬xdxdy , pierwsza całka od 3a od a , a druga od bf
cx
do 0 ? Bardzo proszę o pomoc !
5
kleszcz:
:::rysunek::: To jest 3+2
√
2
?
7
Michał:
siatka ostrosłupa składa się z dwóch trójkątów równobocznych o boku długości 4 i z dwóch trójkątów prostokątnych Oblicz objętość tego ostrosłupa a otrzymany wynik
0
ledzeppelin20:
Witam , bardzo bym prosił o pomoc , muszę wyznaczyć środek ciężkości , ograniczony obszarem x=a , x=3a , y=0 , y=bf
cx
. Wyznaczam ze wzoru D (
Mx
M
,
My
M
) , potem podkładam do
7
5-latek:
Znajdz funkcje odwrotna do y=2x+1 (wyraz x jak funcje y
1−y
y=2x+1 to 2x=1−y to x=
(czy dobrze to wyrazilem ?
2
4
xyz:
Wiedząc, że α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego i spełniona jest równość 4 sin
2
α − 5 sin
2
β = 1, oblicz:
9
kleszcz:
:::rysunek::: pierwiastek 1,5
2
+0,8
2
jest równy kropka oznacza 0,8
2
.
1
Pomorze:
Wśród osób umiejących grać w szachy 30% lubi matematykę. Wśród tych, którzy nie umieją grać w szachy matematykę lubie tylko 10%. W pewnym liceum 40% uczniów umie grać w szachy. Jaki
0
ola:
rozwiąż układ:
0
johnyfreshness:
Zad. 1
Jakie powinny być wymiary szklanki o grubości ścianek d = 2 mm i pojemności
4
5-latek:
Witam Mam takie pytanie . Jak wpiswac do wolframa aby otrzymac postac funkcji odwrotnej do danej ?
2
alel2:
Punkty A(–1, 2), B(3, –3) i C(5, 3) są wierzchołkami trójkąta ABC. a) Oblicz cosinus najmniejszego kąta w tym trójkącie.
1
indywiduum:
2dV
t =
V
2
−w
2
jak wyciągnąć z tego V, a jak w?
1
Lidka:
Wyznacz piąty wyraz ciągu geometrycznego a) 300,−30,3,...
4
Foxal:
zadanie
6
Maciej:
Suma liczb a i b jest równa 8, a suma sześcianów tych liczb jest równa 176. Oblicz iloczyn liczb a i b.
5
Paweł:
Proszę o pomoc w takim zadanku : Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2,4) które tworzą z prostą k:−3x+2y+1=0 kąt o mierze 45 stopni.
7
Bartek:
Cu muszę w tym zadaniu podstawić pod t ?
5
Mateusz:
Witam, mam problem z policzeniem pochodnej arctg(x)
arctg(x)
i podobnej do niej sin(x)
cosx(x)
Mógłbym prosić o podanie sposobu, w jaki powinienem liczyć te pochodne ?
0
Michał :
X/3
x
+
2=pierwiastek z 9/ 1/3
x
−1
11
aisuga:
Czy może mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
10
meqo:
Dla jakich wartości parametru k równanie |x
2
−4| = (k
2
−5) |x−2| ma 3 rozwiązania, z których jedno jest dodatnie i dwa są ujemne?
2
JOU:
Dany jest wzór funkcji: f(x)={3 dla x<1
6
asda:
prosiłbym o pomoc z zadaniem oblicz długość łuku krzywej
82
Draghan:
Dobry wieczór.
3
Aqw:
Oblicz ile jest liczb między 10 a 10000, które są kwadratowymi liczb naturalnych.
4
Michał:
Siemka,
4−x
2
czy moglibyście mi powiedzieć jak mam narysować funkcje f(x)=
+x
2x−4
1
Lidka:
Wyznacz pierwszy wyraz a
1
ciągu arytmetycznego, jeśli: a) a
16
= 21, r= 2
4
gość:
:::rysunek::: Zna się ktoś na fizyce ? Na linie przeznaczonej przez blok nieruchomy i przyczepiony do
1
Maciej:
Podaj interpretacje geometryczną równania |2x−3|+|2x−4|=1 i korzystając z niej wyznacz jego rozwiązanie.
5
Hondziarz:
2
x
+2
1−x
−3>0
4
kami:
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji. f(x)= x−ln(9+x
2
)
11
Borsuk:
Wykaż z definicji, że funkcja f(x)=−x
2
+6x jest rosnąca w zbiorze (−
∞
,3) Doszedłem do tego: −(x2−x1)(x2+x1)+6(x2−x1) i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
4
ja:
Narysuj wykres funkcji f(x)=2/x−1
4
Michał:
:::rysunek::: Witam,
4
5-latek:
mamy funkcje f(x)= x
2
+x
5
5-latek:
:::rysunek::: Wykres sgnx
4
$:
R
2
na R
3
(x
1
x
2
)=(x
1
+2x
2
, 2x
1
−x
2
, −2x
1
) Wyznacz macierz tego przekształcenia w bazie kanonicznej. Wyznacz obraz tego wektora
3
Beata :
Pilnie potrzebuje odowiedz do badnia przebiegu zmiennosci funkcji f(x) =x
3
−3x
2
+2
1
Lidka:
Oblicz sumę trzech pierwszych wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym a
n
, jeśli: a) a
n
= (−1)
n
* (3n+4)
1
RAwtC:
Czy przy obliczeniach przybliżonych zawsze stosuje się wzór Maclaurina? Jeszcze nie widziałem przykładu żeby ktoś podstawił za x coś innego niż 0.
2
pierś z kurczaka:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość h, a kąt między krawędziami bocznymi ma miarę α.
3
Zenek:
Mając obliczyć pochodną funkcji np. 9*((x+2)*ln(x+2))*sinx Mam to sobie podzielić na dwie liczby np 9*(x+2)*ln(x+2) oraz sinx i wtedy obliczyć
3
manutd:
ln x
∫
czy ktos wie jakie zrobic tutaj podstawienie?
x(xln x −1)
1
gorzkie zale :
π
Rozwiąż równanie 1 + 2cos
2
x = 3sin(
+ x )
2
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak robić takie zadania?
3
loczek1:
Błagam pomocy
! Do wykresu funkcji f(x) = x2 – 12x + 32 poprowadzono w punkcie P styczną, która jest
1
Lidka:
a) 2,6,10,14,... b) 16,13,10,7,...
1
michał:
rozwiąż równanie 4x−
√
6
=
√
6
−3
2
aisuga:
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć taką granicę?
3
michał:
rozwiąż równanie a 1−2
√
5
x = 3
√
5
0
Asia:
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie S. Pole trójkąta ABS jest równe P1, a pole trójkąta CDS wynosi P2. Oblicz pole trapezu.
2
Lidka:
oblicz a
1
, a
2
, a
4
, a
5
, jeśli: a) a
n
= 5n − 2
5
Maciej:
sin2x + cos2x +1
=ctgx
sin2x − cos2x +1
1
1
−
= tg2x
1−tgx
1+tgx
12
Maciej:
Suma liczby a i jej odwrotności jest równa 3. Oblicz sumę sześcianu liczby a i sześcianu jej odwrotności.
4
Mesje:
Wielomiany. Czy możemy napisać W(x)=....=....= i tutaj postać iloczynową i bezpośrednio liczyć pierwiastki czy musimy przyrównać wielomian do 0 tak jak kwadratową? Co jest lepsze?
7
piotrek:
Witam, mam parę problemów. Proszę o pomoc. 1) Dany jest trójkąt równoboczny ABC wpisany w okrąg. Punkt P leży na krótszym łuku AC. Wykaż,
8
Qu:
ile to jest
√
18i−8
?
1
l4ser:
Proszę o sprawdzenie takiego dowodu.
1
gość:
ile wynosi e
−0
?
2
Gandalf:
W trójkącie o bokach 13 14 15 poprowadzono środkową do boku 14. Oblicz jej długość.
1
Przemek:
∀x (φ(x) ⋀ ψ(x)) ⇔ (∀x φ(x) ⋀ ∀x ψ(x)) Należy to dowieść. Gdybyście mogli pomóc...
1
Nieobliczalna:
.Dany jest ciąg geometryczny w którym suma n początkowych wyrazów tego ciągu wyraża się wzorem sn= −4(2 do potęgi n −1). Drugi wyraz tego ciągu jest równy.
4
Adrian:
Witam mam dwa zadania, których nie mogę zrozumieć:
4
zaczyna_kombinarykę:
Stonoga − wbrew nazwie − ma tylko siedem par nóg. Na nogi ma włożyć siedem par kaloszy (każda para jest w innym kolorze). Na ile sposobów może to zrobić jeśli;
10
Matematyczny nieogar :
wyznaczyć wartość największą i najmniejszą funkcji f(x)=√x − 1/4*x
2
na przedziale [0,4] ogólnie wiem jak takie zadania robić tylko problem jest taki że pochodna wychodzi mi z √x i
4
Zdesperowany:
jak przekształcić funkcję y= a(x+b) w y= ax+b bardzo proszę o pomoc
3
5-latek:
Napisz wzory dla funkcji g(x)=f(−x) i h(x)=f(2x) jesli f(x) zadana jest wzorem f(x)={−x dla x<=−2
6
Krystii:
Witam. Mam obliczyć p i q. Obliczyłem. Wyszło p
1
i p
2
do p
1
i p
2
korzystając ze wcześniejszego równania obliczyłem q
1
i q
1
, więc powstały mi 2 układy równań...między tymi
5
Matura:
Witam. Robiąc kilkanaście zadań zaczynam robić banalne błędy. Typu m+14=20 ...m=7.... Co myślicie....pomoże chwila przerwy czy może jakaś kawa?
1
Asia:
Zaznacz na płaszczyźnie XOY wszystkie punkty, których współrzędne (x,y) spełniają nierówność: (x−|x|)
2
+ (y−|y|)
2
≤ 4
4
Paula:
1. Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach (x+2, x+1, x−3). Liczba x jest równa?
2
Nieobliczalna:
1. Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazach (11,2x+3,−x−1). Liczba x jest równa 2.Zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym an=4 do potęgi n+1 przez 5 do potęgi n−1 jest geometryczny.
1
oscuro:
Mam uzasadnić, że jeżeli: a=/=b, b=/=c, a=/=c i a + b = 2c to:
8
zaczyna_kombinarykę:
Ile jest liczb ośmiocyfrowych w których zapisie 0 występuje 5 razy, a pozostałe cyfry są nieparzyste?
14
Michał:
zad1 Na okręgu opisano trapez prostokatny o krótszej podstawie CD i dłuższej − AB Punkt styczności E
5
rzeczywistość:
Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych, w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie nieparzyste.
3
LOVEM:
Czy ciag opisany a
n
= (−1)
n
*sin(π
√
n
2
+1
) jest zbieżny i ograniczony ?
11
SoS:
1 − √2 sinx = −2
30
SoS:
1−sin2x/2=1
1
johnyfreshness:
Hej, mam zrobiony ten przykład ale nie jestem pewien wyniku.
8
Lukas:
Dla jakich wartości parametru p układ ma jednoznaczne rozwiązanie
11
K:
Punkt B(1,1) jest wierzchołkiem kąta prostego w trójkącie prostokątnym o polu 2, wpisanym w okrąg x2+y2+2x−2y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
10
Jaszczureq:
W urnie znajduje się 9 kul, 4 białe i 5 czarnych. Losujemy dwie kule bez zracania ... Reszta jest nie istotna, ponieważ na forum jest bardzo podobne zadanie. Mam jednak pytanie. Zakładam
7
Qu:
Rozwiąż z
2
−z(3+3i)+2=0
8
maly:
C++ − tablica jako void. Wie ktoś może jak zadeklarować tablicę typu void, bo tak normalnie się nie da. Może przez rzutowanie czy coś? Jak to zrobić?
19
Marcin:
Tak z ciekawości. Istnieje jakaś możliwość sprawdzenia jaka ilość postów została przez nas
8
xxx:
Wykres funkcji g(x)=
x+2
3x−3
powstał przes przesunięcie wykresu funkcji f(x)=
1
x+1
p wektor[a,b].Oblicz a i b
21
Michał:
prawdopodobieństwo zad 1
4
XxELER:
W urnie jest dwadziescia kul: dwie białe, dwie czarne, dwie czerwone, dwie niebieskie, dwie zielone, dwie fioletowe, dwie żółte, dwie różowe, dwie szare i dwie pomarańczowe.
4
mono:
Jak rozwiązać takie równanie? z
3
=(2+i)
9
4
5-latek:
Co jest zbiorem wartosci [x] i m(x) Otoz zbiorem wartosci m(x) mantysy jest x∊<0,1)
6
Michał:
piszę już w innym poście ponownie mam zadanie które mi nie wychodzi
1
jakubs:
Wyznaczyć odwzorowanie liniowe f: R
3
→R
3
, będące symetrią osiową względem płaszczyzny x=y. f(x,y,z)=(y,x,z)
14
Olgaaa:
St.W(x)=3 Funkcja W dla argumentu −3 przyjmuje wartość 16. Ma dwa miejsca zerowe: −2 oraz 1.
6
zaczyna_kombinarykę:
Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfra 5 występuje: a) 2 razy
1
zuza:
Równość cos
α
2
−cos
3
2
α=2sinαsinγ jest tożsamością trygonometryczną dla: A. γ=−
3
2
α
1
XxELER:
W urnie jest dwadziescia kul: dwie białe, dwie czarne, dwie czerwone, dwie niebieskie, dwie zielone, dwie fioletowe, dwie żółte, dwie różowe, dwie szare i dwie pomarańczowe.
3
delta_is_love/life:
W ciągu geometrycznym a
1
=2 i a
2
=−
√
2
. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu: a) o numerach parzystych,
2
Sylwia:
Znajdź współrzędne wektora.
3
Sylwia:
Macierz przekształcenia liniowego
2
romantico:
(Sin59°+sin49°−sin23°−sin13°)/cos5°=
5
a:
Cos 5/12π * cos π/12 − sin π/8 *sin 3/8π=
3
ertre00:
Pole podstawy stożka wynosi 27∏, a objętość wynosi 27∏. Oblicz pole powierzchni bocznej.
3
ertre00:
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 80 cm
2
. Oblicz pole całkowite walca. h = 4
√
5
, r = 2
√
5
, dobrze?
2
Robert:
rozwiąż nierówność a (2x−3)(3+2x)mniejsz lub równe (2x−1)
2
18
beznicku:
Oblicz, ile jest wszystkich liczb siedmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero i na dokładnie dwóch miejscach stoją cyfry parzyste
7
qwsw123:
Oblicz objętość stożka wiedząc, że kąt rozwarcia przy wierzchołku wynosi 120 st, a tworząca wynosi 10.
3
qwsw123:
Kulisty balon ma promień równy 20 cm. Po dopompowaniu promień zwiększył się o 5 cm. O ile % wzrosła objętość.
7
tadek:
((
√
13
+ 2)
0,5
− (
√
13
− 2)
0,5
)
2
* cos
2
3
π
3
Qu:
Mógłby ktoś sprawdzić wynik ? Zamień na postać trygonometryczną
5
jedrzej:
W grupie 27 osób przeprowadzono ankietę, z której wynikało, że 20 osób zna język niemiecki, a 15 − język francuski. Ile co najwyżej osób zna tylko jeden z tych języków?
3
ola:
dla jakiej wartości A funkcja y = 2
x
−1 /x dla x=0 i x różnego 0 , jest ciągła w punkcie x = 0
6
kleszcz:
:::rysunek:::
11
beznicku:
hej, proszę o wytłumaczenie tegoż zadanka. z urny w której znajduje sie 10 kul 6 białych i 4 czarne, losujemy 5 kul. Oblicz
20
kyrtap:
Mila idziesz spać?
6
SoS:
Dany jest ciąg określony wzorem an= (n+3)(n−5) dla n≥1 Liczba ujemnych wyrazów tego ciągu jest równa ile ?
1
a:
Oblicz sin2x wiedzą, że x nalezy (π/2,π) i tg(x+π/2)=−2cosx
11
Kama:
Hej, tak właściwie chciałam tylko się utwierdzić czy dobrze rozwiązuje:
2
leot:
Znaleźć macierz X spełniającą równanie X*B
T
= E, gdzie E jest macierzą jednostkową oraz B = 0 1 1
0
Przemek:
∀x (φ(x) ⋀ ψ(x)) ⇔ (∀x φ(x) ⋀ ∀x ψ(x)) Należy to dowieść. Gdybyście mogli pomóc...
9
Magik:
Mam wyznaczyć postać kanoniczną i iloczynową funkcji kwadratowej na podstawie wykresu. Odczytauję punkty:
2
Mesje:
Wykaż, że wysokość trójkąta prostokątnego ABC opuszczona na jego przeciwprostokątną dzieli go na 2 trójkąty które są podobne do trójkąta ABC.
8
leot:
(i + z)
5
= i + z Wynik podaj w postaci algebraicznej
2
Czesiek:
3cos
2
x
y=
sin
3
x
0
Przemek:
Gdybyście mogli pomóc: Dowieść, że:
3
Aga:
xln(sinx)
granica lim x→0
+
ln(tgx)
21
Łukasz:
Cześć
Mam problem z tym zadaniem :
1
Przemek:
Gdybyście mogli pomóc: Dowieść, że:
9
nik:
Uzasadnij, że jeżeli punkt leży na dwusiecznej kąta, to jest on tak samo odległy od obu ramion kąta.
3
Basia:
wykres funkcji g otrzymano w wyniku przesunięcia wykresu f(x)=|x| o wektor v=[
√
2
, 1−2
√
2
]
6
zaczyna_kombinarykę:
W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc (w dwóch rzędach naprzeciwko siebie). Do przedziału weszły cztery osoby. Na ile sposobów mogą one zająć miejsca w tym
7
Aga:
x
2
sin(
√
x
3
)
Obliczyć całkę ∫
dx
√
x
3
Mógłby mi to ktoś rozpisać?
4
majkel:
Rozwiąż równanie różniczkowe
11
xxx:
Liczba n jest najmniejszą liczbą naturalną, dla której liczba
n
150
nalezy do zbioru rozwiazan nierownosci
x
2
−9
x
2
−2
<0. Jaka to liczba n?
2
kleszcz:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym, który nie jest równoległobokiem, kąty przy ramieniu różnią się o 50
8
Domi:
Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2
+bx+c wiedząc, że osią symetrii wykresu funkcji jest prosta o równaniu x=1; c=−3/4; f(5)=3
2
fredka:
Wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x
1
i x
2
równania (4−m)x
2
+ (m−4)x + 2 = 0 spełniają nierówność 1/x
1
+ 1/x
2
> 1. Proszę o pomoc, nie wiem jak się do
6
ciastkowy:
cos50°+cos70°−cos10°=
2
Czesiek:
Mam obliczyć pochodną:
4
pochodna:
Bardzo proszę o sprawdzenie tej pochodnej. Na wolframie wyszło na końcu dzielone przez x
5
dlatego zastanawiam się gdzie mam ew. błąd.
1
Agnieszka:
O funkcji f(x)=−x
3
+ax
2
+bx+6, x ∊ R, wiadomo, że:
4
poiuy:
Podać definicję pochodnej i obliczyć pochodną z def
5
kleszcz:
Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(−3,−2), B=(1,−1), C=(−1,4). Wyznacz równanie symetralnej boku AC tego trójkąta.
0
xxx:
Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}. Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez zwracania trzy liczby, które zapisane w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy.
4
Paulina:
a) 7
2
−
√
3
* 49
1
+
√
3
2
b)4
2
+
√
2
:
√
2
√
32
3
zz:
x
2/3
− 5x
1/3
+ 6 = 0
2
Kuba:
co z taka całeczką ?
5
nie_ogarniam:
Oblicz pochodną:
11
Kuba:
(sinx)
5
dx
7) ∫
(cosx)
3
33
do sprawdzenia:
Mógłby ktoś powiedzieć czy te odpowiedzi są ok ? Bo właśnie wróciłem z egzaminu.
5
Bartłomiej:
Rozwiąż równanie i nierówności:
5
Bartek:
Dlaczego?
1
zaczyna_kombinarykę:
Wykaż, że w 25−osobowej klasie są co najmniej trzy osoby, które urodziły się w tym samym miesiącu
2
do sprawdzenia:
Granica:
7
pilne!:
Dla jakich wartości parametrów rzeczywistych m oraz k wektor v= (3, −m, 2−m) należy do przestrzeni wektorowej U= {(k, 0, k−2), (−1,1,−1), (m−1,k,−2)}? Dla tych wartości m oraz k,
0
Ja:
Równanie różniczkowe:
2
Sylwia:
Znajdź współrzędne wektora.
10
Poli ^^:
Oblicz: a) (17 do potęgi
√
13
−w potędze
√
2
) do potęgi
√
3
+ w potędze
√
2
63
Hugo:
CHEMIA ZDANA !
QULKA
DZIĘKUJĘ
2
Przemek:
Gdyby ktoś mógł pomóc (napisać jak się za coś takiego brać): Proszę udowodnić, (stosując np. metodę skróconego sprawdzania) podane poniżej prawa
16
Bartłomiej:
Rozwiąż równania i nierówności:
5
Lukasz:
hej mam takie zadanie: sa dwa wyrazenia ktore sa obwodsmi dwuch figur:
12
Lukasz:
Czesc nie wiem jak rozwiazac takie zadanie. Jest 100 osob i kazda chce sobie podac reke.Jest pytanie ile usciskow wymienia razem te osoby.
1
pilne!:
Wykazać, odwzorowanie f: ℛ∍x→z=cos(πx) +isin(πx) jest homomorfizmem grupy (ℛ, +) w grupę (ℂ\{0},*). Czy jest to izomorfizm?
3
ft5:
wyznaczyć wektor normalny płaszczyzny będącej obrazem przekształcenia : R
3
→R
3
danego wzorem L(x,y,z)=(x+y+3z,x+y+3z,−2y−4z)
4
Adrian:
Witam. jak wyprowadzić to :
4
Kajusia:
w okrąg o promieniu 10 dm wpisano trójkąt równoramienny którego podstawa ma długość 16 dm oblicz długość ramion trójkąta , Rozważ dwa przypadki
2
zaczyna_kombinarykę:
W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc (w dwóch rzędach naprzeciwko siebie). Do przedziału weszły cztery osoby. Na ile sposobów mogą one zająć miejsca w tym
1
słoma:
zadanie:
3
Mój nick:
Wiem i wyznaczyłam już dziedzinę funkcji, ale mógłby ktoś powiedzieć mi jak wyznaczyć miejsca zerowe? f(x)= 100−x
2
/√10−|2−x| D=(−8;12)
11
Martiminiano:
Chciałem serdecznie podziękować wszystkim za pomoc przy nauce rachunku prawdopodobieństwa i kombinatoryki. Efektem jest 6 z pracy klasowej z tych działów
0
Przemek:
Gdyby ktoś mógł pomóc (napisać jak się za coś takiego brać): Proszę udowodnić, (stosując np. metodę skróconego sprawdzania) podane poniżej prawa
11
korektor:
Proste 2x − 3y + 4 = 0 i (m−1)x + 2y − 5 = 0 są prostopadłe dla m równego: ? Mi wychodzi m= −1/2, ale nie ma takiej odpowiedzi
2
dero2005:
6*9
1
x
− 13*6
1
x
+ 6*4
1
x
= 0
5
nina:
wyznacz zbiór wartości funkcji o podanym wzorze i dziedzinie D
4
f(x) =
x − 5
D = {−1; 1/2; 0}
1
Ola:
Zadanie tekstowe I LO poziom podstawowy.
1
Matstud:
mamy p(A)=0,3 P(B)=0,5 zdarzenia a i b są niezależne oblicz
2
Agulaa:
ile procent pola koła stanowi pole trójkąta równobocznego wpisanego w to koło ? Wynik podaj z dokładnością do całych procentów.
7
maja:
Wskaż zbiór rozwiązań równania |x−1|= −1+x
2
polll:
Wskaż zbiór rozwiązań nierówności
√
x
2
−10x+25
< 1 Wskazówka:
√
a
2
= |a| dla każdej liczby rzeczywistej a.
2
xxx:
W kulę wpisano stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym. Oblicz stosunek objętości kuli do objętości stożka.
7
maja:
Funkcja f przyporządkowuje każdej dodatniej liczbie naturalnej nie większej od 13 liczbę jej dodatnich dzielników pierwszych. Narysuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości.
2
polll:
Ile wynosi 25% liczby 2
9
6
?
2
Pauliśka:
Turysta przeszedl trase dlugosci 24 km ze stala predkoscia. Gdyby predkosc te zwiekszyl o 1,2 km/godz., to te sama droge przeszedlby w czasie o 1 godz. krotszym. Oblicz rzeczywista
4
panpawel:
:::rysunek::: Okręgi przecinają się w punkcie O. Znam ich promienie.
5
pomóżcie proszę:
zadanie1 Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie wyznaczonym przez proste x=1, x−3y− 4 =0,
9
Daansa:
Hania i marcin sa w grupie skladajacej sie z szesciu dziewczat i pieciu chlopcow. wszystkie dzieci ustawily sie w sposob losowy w kolejce. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze
3
zipp:
Dla jakich argumentów funkcja f określona wzorem
3
zipp:
Wskaż zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x) = 3
x
−
4
− 5
9
Dawid:
Jak podejść do takiej granicy?
1
Zdesperowany:
Całkowite odszkodowanie z portfela opisuje zmienna losowa o złozonym rozkładzie Poissona z parametrem lambda = 2, a wartosci indywidualnego odszkodowania X
3
xa123:
Wyznaczyć wysokość trójkąta równobocznego którego dwa wierzchołki leżą na paraboli y
2
=6x a trzeci w początku układu współrzędnych.
16
que:
:::rysunek::: Oblicz x
12
Nolla:
Kochani, jak zamienić ten ułamek okresowy 2,5(15) na ułamek zwykły?
3
Amelka:
Załóżmy że zmienna losowa X ma rozkład
14
Bastian:
Znaleźć ekstrema lokalne funkcji f(x)=x
√
1−x
2
.
1
Mateusz:
lim(x−>0
+
) (ln
1
x
)
x
3
Paulaaaa;**:
Dany jest trojmian kwadratowy f o wspolczynniku 2 przy najwyzszej potedze x. Wierzcholek paraboli bedeacej wykresem tego trojmianu ma wspolrzedne W= (5, −10). Wyznacz f(15)
3
kokok:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię b) kąt ostry przecięcia
archiwum 1463,
1462
,
1461
,
1460
,
1459
,
1458
,
1457