kombinatoryka
rzeczywistość: Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych, w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie
nieparzyste.
Przerasta mnie to zadanie, kompletnie.
biorę dwa przypadki
1) gdy parzysta jest na początku:
na pierwsze miejsce 4 możliwości
| | | |
poźniej muszą być jeszcze dwie parzyste więc: | bo dwie cyfry na cztery miejsca * 52 bo |
| | |
parzystych jest 5 do wyboru
i na dwa ostatnie miejsca dwie nieparzyste 5 * 5
| | | |
więc mamy: 4 * | * 52 * 52 i już wychodzi źle, nawet nie trzeba drugiego przypadku |
| | |
sprawdzać. proszę o wskazówki.
14 lut 21:11
rzeczywistość: edit: jednak chyba jest dobrze
14 lut 21:15
Qulka: też nie widzę błędów
14 lut 21:20
rzeczywistość: Mila, wczytaj się dokładnie w treść

te zadania są inne
14 lut 21:29
Mila:
PXXXX − parzysta na pierwszej pozycji:
Nxxxx− nieparzysta na pierwszej pozycji:
4*6*5
4+5*4*5
4=4*5
4*(6+5)=44*625=27500
14 lut 22:04