Największa i najmniejsza wartość funkcji w przedziale
Matematyczny nieogar : wyznaczyć wartość największą i najmniejszą funkcji f(x)=√x − 1/4*x
2 na przedziale [0,4]
ogólnie wiem jak takie zadania robić tylko problem jest taki że pochodna wychodzi mi z √x i
gdy ją podstawiam do równania: pochodna=0 to nie mogę wyznaczyć x bo ciągle mi wychodzi że √x=
liczba ujemna

a liczba pod pierwiastkiem kwadratowym nie może być ujemna przez co nie mogę
dokończyć zadania
15 lut 03:07
Janek191:
f(x) = √x − 14 x2
czy
f(x) = √ x − 14 x2 ?
15 lut 03:13
Matematyczny nieogar : to f(x) trzeba obliczyć z pochodnych
15 lut 03:17
Matematyczny nieogar : mi wychodzi (1/2√x)+ 1/2 i jak to później podstawiam do równania pochodna którą obliczyłem=0 to
nie wychodzi mi ile to x
15 lut 03:18
Janek191:
Podana funkcja jest taka jak 1) czy jak 2) ?
15 lut 03:18
Matematyczny nieogar : podana jest ta w 1
15 lut 03:19
Janek191:

f(x) =
√x − 0,25 x
2 < 0 ; 4 >
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f '(x) = |
| − 0,5 x = 0 ⇔ |
| = 0,5 x ⇔ |
| = 0,25 x2 ⇔ |
| | 2 √x | | 2 √x | | 4 x | |
⇔ 1 = 0,25 x
2 * 4 x ⇔ 1 = x
3 ⇔ x = 1
w punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z + na − , więc mamy maksimum
y
max = f(1) =
√1 − 0,25 *1
2 = 1 − 0,25 = 0,75
f(0) = 0
f(4) =
√4 − 0,25* 4
2 = 2 − 4 = − 2
zatem w przedziale < 0 ; 4 > funkcja f przyjmuje największą wartość
równą 0,75 i najmniejszą wartość równą ( − 2)>
15 lut 03:29
Janek191:
Uwaga: Pochodna f ' jest określona w ( 0 ; 4 >
15 lut 03:33
Matematyczny nieogar : już wiem gdzie robiłem błąd tylko nie rozumiem tego momentu gdzie ci wyszło 1/4x=0,25x2
mnożyłeś obie strony przez 2√x? jeżeli tak to dlaczego 0,5x * 2 √x wyszło 0,25 x2?
15 lut 03:37
zombi: Janek podniósł sobie równanie
| 1 | | 0,5 | |
| = |
| do kwadratu, żeby pozbyć się pierwiastków. |
| 2√x | | x | |
15 lut 05:42
Matematyczny nieogar : ok teraz rozumiem dzięki za pomoc
15 lut 06:11