Wyznaczyć wysokość trójkąta równobocznego
xa123: Wyznaczyć wysokość trójkąta równobocznego którego dwa wierzchołki leżą na paraboli y2=6x a
trzeci w początku układu współrzędnych.
13 lut 20:42
Eve:
13 lut 20:55
xa123: ok rysunek to nie problem , jak ja mam to wyznaczyć
| | a√3 | |
założyć , że wysokość trójkąta równobocznego to |
| |
| | 2 | |
| | y2 | | √3y2 | |
i x=a x= |
| czyli h= |
| ? |
| | 6 | | 12 | |
13 lut 21:24
Janek191:

O = (0 ; 0)
P = ( x;
√6x ) ; x > 0
R = ( x ; −
√6x)
więc
I OP I =
√ x2 + 6 x
I P R I = 2
√6x
zatem
√ x2 + 6 x = 2
√6x
x
2 + 6 x − 4 *6 x = 0
x
2 − 18 x = 0
x*( x − 18) = 0
x = 18
======
13 lut 21:57